AKTUELNO

Prijavljivanje mališana preko E-uprave počelo juče, a za pojedine škole koje tradicionalno primaju manje učenika prijave počele da stižu čak i u pet ujutro.

U Srbiji je juče počelo prijavljivanje dece za upis u prvi razred osnovne škole preko portala E-uprava.

Za 66.864 mališana upis će trajati od 1. aprila do 31. maja, a roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima, koji su građani Republike Srbije, omogućeno je da na jednostavan način zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje deteta.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U školskoj 2021/22. godini, polazak u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. uz obavezu da su primili DT, OPV i MMR vakcine. Izuzetno, detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, u skladu sa zakonom, a dete koje ima od šest do šest i po godina upisuje se u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu.

Za pojedine škole, koje tradicionalno primaju manje učenika zbog ograničenih kapaciteta, prijave su stizale čak juče i u pet ujutro jer su roditelji želeli da se termini ne popune. A kad smo već kod termina, važno je napomeniti da se on može otkazati najkasnije do 24 sata. Ukoliko ne otkažete termin i ne dođete u zakazano vreme u školu, sistem neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišete novi termin za upis i testiranje deteta u osnovnu školu elektronskim putem. U tom slučaju, roditelji će morati direktno da se obrate školi i zakažu novi termin.

Tokom jučerašnjeg dana zbog velikog interesovanja nije išlo sve kao po loju.

Imamo tehničkih problema, ali očekujemo da ćemo ih otkloniti ubrzo. Naša škola ove godine prima 10 odeljenja, odnosno 300 đaka prvaka. Oni koji nisu u mogućnosti da obave elektronsku prijavu, mogu slobodno da kontaktiraju sa školom i mi ćemo to učiniti umesto njih - rekao je Milan Krstić, direktor OŠ „Pavle Savić“ u beogradskom naselju Mirijevo.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sekretar OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda Milica Dugonjić kaže da kod njih sve funkcioniše.

Mi trenutno nemamo tehničkih smetnji, mada se dešava da dođe do nekog problema na sajtu E-uprave, ali se to vrlo brzo otkloni. Mi imamo četiri odeljenja, a po odeljenju primamo 30 učenika.

KAKO PRIJAVITI DETE PREKO E-UPRAVE

- Potrebno je da kreirate nalog na portalu E-uprava

- Pokrenete uslugu klikom na zeleni taster „Pokreni uslugu“

- Odaberete školu kojoj dete teritorijalno pripada

- Odaberete termin za testiranje

- Popunite podatke o detetu

- Ostavite broj telefona kako bi vas u slučaju promene termina obavestila škola

ŠKOLA PRIBAVLJA DOKUMENTA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

- Izvod iz matične knjige rođenih

- Uverenje o prebivalištu

- Uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa

- Potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu - lekarsko uverenje*

* Izuzetak je samo lekarsko uverenje ukoliko ste pregled obavili kod privatnog lekara

NAPOMENA 1

Termin možete da otkažete 24 sata ranije. Ukoliko ne otkažete i ne dođete u zakazanom terminu u školu, sistem vam neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišete novi termin elektronskim putem

NAPOMENA 2

Kontakt-centar 011/73-505-57 tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 8 do 15 sati