AKTUELNO

Ministarstvo zaštite životne sredine transparentno i odgovorno troši sredstva koja su za ovu oblast opredeljena budžetom, a vreme je da se podsetimo kako su budžetska sredstva trošili oni koji su ovu zemlju uspeli da dovedu do ivice bankrota

U akciji “Očistimo Srbiju” uspeli su da “očiste” samo budžet Republike, dok su nagomilane ekološke probleme ostavili nama da ih rešavamo, rekla je ministarka za zaštitu životnu sredine Irena Vujović.

Vujović je rekla da brojke pokazuju da je, po razdelu za zaštitu životne sredine na primer 2008. godine bilo opredeljeno 3,22 milijarde dinara, naredne 2009. bilo je 4,78 milijardi, a 2010. godine 5,11 milijardi dinara. I onda se desio nagli skok u izbornoj 2011. godini, “slučajno” u vreme kada je trebalo pojačati kampanju zbog predsedničkih izbora Borisa Tadića, kada je za ekologiju izdvojeno čak 18,16 milijardi dinara.

- Šta je tadašnja Demokratska stranka uradila s tim novcem, ostaje da objasne njeni naslednici u Stranci slobode i pravde, da li je završio na Mauricijusu ili nekoj drugoj destinaciji gde njihov lider Dragan Đilas ima račune. Za životnu sredinu sigurno nije utrošen, sudeći prema decenijskim problemima koje smo u resoru zatekli? Šta je rezultat pompezne akcije “Očistimo Srbiju” za čiju promociju je nekadašnji ministar Demokratske stranke iz budžeta platio jednoj firmi neverovatnih 500.000 evra? Na to pitanje, cenjeni ministar lopovskog režima nikada nije odgovorio. Krajnje zanimljivo i nikad objašnjeno, ali građani nisu zaboravili - upitala je Vujović.

''Od kad sam preuzela resor, budžetom se racionalno raspolaže. Raspisani su konkursi za pošumljavanje, za zamenu kotlarnica i individualnih ložišta, konačno je očišćeno Potpećko jezero, sanira se deponija Stanjevine, intenzivno se radi na projektima izgradnje 28 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali i drugim inicijativama kojima je cilj da našim građanima, a pre svega našoj deci, ostavimo “zeleniju” Srbiju, rekla je Vujović.

#Irena Vujović