AKTUELNO

Minja je trenutno na klinici u Los Anđelesu.

"Drugari, vidite šta ja umem" napisano je uz fotografiju preslatke male heroine Minje Matić iz Kragujevca, koja ručicama hvata svoja stopala podignuta u vazduh.

Devojčica koja je do skoro gledala lopticu koju nije mogla sama da uzme, drugu decu dok trče, disala uz pomoć mašine, sad može da izvede ono što je delovalo neostvarivo - da dodirne svoje nožice.

Preslatku Minju bolest je pratila 24 sata dnevno.

Sve što je htela da uradi, nije mogla.

Ali zato sad Minja na fotografiji, koja je objavljena na društvenim mrežama, leži na ležima i podiže svoje nožice bez problema. I dodiruje ih...

Minja je trenutno na klinici u Los Anđelesu, kao i mala Sofija Markuljević, koja boluje od iste bolesti. Počela je i sa fizikalnim terapijama i vežbicama.

Minja je umiljata i nežna devojčica. Rodila se 6. oktobra prošle godine. Tokom prva tri meseca lepo je napredovala. Niko nije mogao da nasluti da će nešto krenuti po zlu. Roditelji su primetili da Minja postepeno prestaje da pomera noge i ruke, otežano diše, slabije jede. Odmah su potražili pomoć. Ispostavilo se, na žalost, da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti - Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

#Minja Matić