AKTUELNO

KBC "Dr Dragiša Mišović" opet je krcat. Britanski soj traži mesto više. Intenzivna prepuna, a dečju bolnicu pune školarci. U krevecu spava maleni Despot. Tek mu je 25 dana. Ali morao je u bolnicu. Na krevetu pored je mama. Nije bitno koliko će još ostati, samo da sve bude dobro. A ide ka tome.

"Ćerkica donela iz škole. I svi smo se u kući zarazili. On najmanji, pa je morao u bolnicu. Sad je dobro, bogu hvala", priča mama.

Foto: Pexel

U sobama najviše tinejdžera. Ali ima i beba, s mamama. Tu je i maleni Jakov. Tek mu je 12 dana. Taman kad je mališan trebalo da krene iz Beograda, gde je rođen, put Šar-planine, svojoj kući, korona ga je stigla. Dečačić guste crne kosice mirno spava kraj mame. Braunila mu "zauzela" pola ruke, a kroz crevo kaplje infuzija. Iznad glave ikona - Bogorodica Trojeručica.

"Mesecima sam u Beogradu održavala trudnoću. Čekali smo devojčicu, kako je pokazivao ultrazvuk, a dočekali Jakova. I taman pošto smo izašli iz porodilišta i spremali se da, konačno, krenemo kući, dobio je temperaturu. Strah je bio ogroman, ali sada je, hvala bogu, dobro i nadamo se da ćemo uskoro i zaista kući", priča mama, koja ne želi pred foto-aparat.

Bojana Kuzmanović iz Obrenovca zvečkom zabavlja dvomesečnog Vasilija. S osmehom na licu. Dolazi vreme da se pakuju.

"Sva deca koju smo imali kao teške slučajeve, kao onaj tzv. multisistemski inflamatorni sindrom, odnosno teže upale pluća sa visokim skorom na skeneru pluća, u pitanju su bili gojazni tinejdžeri. Veliki, veliki procenat gojazne dece ima upalu pluća i kod njih je korona najkomplikovanija", ističe dr Olivera Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Iz škole je većina tinejdžera ovde smeštenih donela koronu, priča dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice, u kojoj je sada četrdesetak mališana, neki i s majkama.

"Najteže je bilo u početku, kada nismo znali šta nas čeka. Pa legnu roditelji s decom, roditeljima se stanje pogorša, moraju da ih prebace na odeljenje za starije. A dete od pet-šest godina ostane samo. Plače, duša te boli za njim, pričaš mu da će se vratiti mama, da se malo strpi, igra s nama... Srećom, svi su se ti roditelji vraćali svojoj deci", priča sestra Zorica Radošević.

"Sad je više nego jasno da taj mutirani soj mnogo više napada decu. I većina dolazi iz škole, pogotovu srednjih, ali počinju da nam dolaze i deca do 12 godina. Srećom, i dalje su te kliničke slike lakše do srednje teške. Najviše je tu tinejdžera s jednostranom, a ređe dvostranom upalom pluća. Teže slike liče na odrasle kovid pneumonije. Sreća je da veoma dobro odreaguju na terapiju i kiseonik, ako je potrebno, dajemo kratkotrajno - dan, dva ili tri", priča dr Olivera Ostojić.