AKTUELNO

Zaštititi zdravlje građana je najvažniji zadatak, saglasni su sagovornici TV Vesti.

Organizovana mobilna vakcinacija druga je faza imunizacije stanovništva u Srbiji, a prema rečima sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević zaštititi zdravlje sugrađana je najvažniji zadatak. S tim u vezi, još 18. januara pokrenuti su kol centri u svim gradskim opštinama, a kako bi najstariji sugrađani dobili podršku u vidu volontera koji bi umesto njih popunio prijavu za vakcinaciju.

Foto: Tv Vesti

- Ako im je bila potrebna pomoć u vidu prevoza, kako bi ih neko prevezao do mesta imunizacije i da ih vrati nazad kući, i to je bilo omogućeno. Međutim, primetili smo da u prigradskim opštinama imamo manji procenat vakcinisanih starijih lica pa su organizovane mobilne ekipe koje pomažu najstarijima da se prijave za imunizaciju. S druge strane, organizovali smo i punktove u ovim opštinama i mestima, a u saradnji sa domovima zdravlja – kaže Stanisavljević za TV Vesti, dodajući da udaljenost od mesta na kojem se vrši imunizacija ne sme da bude razlog da neko ne primi vakcinu.

Kada je reč o podacima za grad Beograd, Stanisavljević kaže da možemo da budemo ponosni jer je dosad vakcinisano preko 406.000 osoba, odnosno 28,8 odsto punoletnih građana. Preko 248.000 lica je revakcinisano.

- Od ovog broja 54 odsto čine žene, a 46 muškarci. Posebno smo ponosni na to da je dosad vakcinisano preko 188.000 starijih od 65 godina – kaže Stanisavljević.

Foto: TV Vesti

Dodaje da je interesovanje za vakcinu veliko, a da je posebno važno to što naši građani mogu da biraju koju vakcinu će da prime.

- Mislim da zajedno možemo da budemo ponosni. Po svim opštinama organizovali smo 52 punkta i oni se iz dana u dan smenjuju, u zavisnosti od interesovanja – navodi Stanisavljević.

Do sada je, kako je navela, na mobilnim punktovima vakcinisano više od 5.000 građana.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević izjavio je za TV Vesti da je zadovoljan odzivom za vakcinaciju koja se u ovoj opštini odvija na sedam punktova. Kaže i da vakcina ima dovoljno za sve sugrađane.

Foto: Tv Vesti

- U našoj opštini 47 odsto starijih od 65 godina primilo je prvu i drugu dozu vakcine, što je dokaz odgovornosti naših građana prema procesu imunizacije. Potrudićemo se da maksimalno približimo celokupnu priču o vakcinaciji našim sugrađanima, a kako bi se podigla svest o njenoj važnosti. Vakcinom štitimo sebe, ali i svoje ukućane, prijatelje, komšije, i u ovom trenutku imunizacija je najvažnija u borbi protiv kovida-19 – kaže Stević.

Najviše sugrađana je, kaže, hteo da primi kinesku vakcinu Simofarm, a manji broj se prijavio za vakcinu proizvođača Fajzer, ali i za rusko i britansko cepivo.

- Dosta građana je shvatilo da i nije važno ko je proizvođač vakcine, već da je važno primiti je, kako bi se zaštitilo zdravlje – kaže Stević.

Danas je, kaže, organizovana vakcinacija i u ambulanti u Velikim Crljenima, gde je 212 građana primilo prvu dozu vakcine.

Dodaje da se građanima dele flajeri, a koji su štampani na inicijativu Grada Beograda, koji sadrže sve neophodne i važne informacije o vakcinaciji i pandemiji koronavirusa.

Foto: Tv Vesti

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#TV Vesti