AKTUELNO

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20.mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.

Ana Dornik iz Udružena žena uz žena kaže za TV Vest da je važno raditi da se ona sama suočila sa ovom opakom bolešću, ali da je nakon duge borbe uspela da je pobedi.

Foto: TV Vesti

-Moja borba je sa početka delovala jako neizvesno, ali sam rešila da se borim. Neko sam ko ide hrabro, pa sam rešila da dobijem ovu borbu. Nije vam lako kada čujete dijagnozu, ali nije sve crno ili belo, postoji niz paleta boja između i da nastavim da borim – kaže ona za TV Vesti.

Kaže da je prevencija jako važna u borbi i čim se pre sazna lakše se pobedi.

-Žene nemaju taj nivo svesti, jer misle da to neće baš njima da se desi Od momenta kada vam se dijagnostikuje ta bolest, vi prvo imate momenat negacije. Moramo da budemo podjednako važne svaki dan, ne samo na današnji – dodaje ona.

Igor Spurnić hirurg sa Instituta sa onkologiju kaže za TV Vesti da je važno na određeno vreme ići na kontrolu i da je to najbolja pervenicja u borbi sa ovom bolešću.

-Kao i sve maligdne bolesti su bolesti starijih populacionih kategorija. Rak dojke se obično javlja u kasnijem životnom dobu. O merama pervencije je taško govoriti. Apsolutnog rizika faktora nema, ali ono što je jako bitno važne su mere sekundarne pervecije. Mamografski pregled je važan u ovoj borbi. U populaciji zdravih ljudi posle 50. godine važno je raditi te preglede na dve godine – kaže dr Spurnić.

#Zdravlje