AKTUELNO

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas održao digitalnu konferenciju sa gospođom Odil Reno Baso, direktorkom Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u virtualnoj poseti našoj zemlji, a prilikom koje će obaviti seriju razgovora sa najvažnijim nosiocima vlasti, predstavnicima finansijskih institucija i korporacija, kao i delegacijom EU i članovima civilnog sektora, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Ovom prilikom upoznao sam gospođu Reno Baso sa prioritetima u razvoju Grada Novog Sada i načinima kako EBRD može pomoći da se oni ostvare. Posebno smo istakli važnost ekoloških projekata za podizanje kvaliteta života naših sugrađana, gde ističem veliku pomoć EBRD-a u izradi akcionog plana za program tzv. "zelenih gradova" (GCAP) , koji obuhvata procenu izazova u oblasti životne sredine i razvoj akcionog plana za njihovo rešavanje kroz investicije u održivu infrastrukturu. Prvi korak u izradi ''GCAP'' uključuje procenu gradskog učinka na životnoj sredini koristeći 35 osnovnih pokazatelja koji pokrivaju širok spektar urbanih pitanja. U sledećem koraku ''GCAP''-a Novi Sad će uspostaviti svoje dugoročne vizije na rok od 10 do 15 godina za zeleni razvoj grada. Sa ponosom ističem da smo kao Grad, ozelenjavanjem javnih površina već započeli prvu fazu ''GCAP''-a, dodao je on.

Kako je je najavio, takođe, planirana je i "zelena" investicija u javni prevoz, gde će EBRD sa kreditom od 8.000.000 evra finansirati kupovinu do 10 niskopodnih električnih autobusa i 4 punionice, čime bi 2 linije gradskog prevoza postale potpuno "zelene".

Siguran sam da su, uz rad i posvećenost, ovi ciljevi dostižni i tako ćemo pokazati da se Srpska Atina u potpunosti razvija u skladu sa najvišim evropskim ekološkim standardima na zadovoljstvo svih svojih stanovnika, zaključio je Vučević.

#Miloš Vučević