AKTUELNO

Grčki ministar turizma je preporučio turistima da se vakcinišu, pošto će im to olakšati život.

Grčki ministar za turizam Haris Teokaris izjavio je u svom intervju za RIA Novosti da će za ulazak u Grčku biti potrebna jedna od tri opcije: vakcinacija, negativan PRC test ili test na antitela.

Ipak, on je podvukao kako će Grčka priznati i rusku vakcinu "Sputnik V", čime je razrešio dileme hoće li Grčka priznavati vakcinaciju cepivima još neregistrovanim u EU.

Prve turiste očekujemo najkasnije 14. maja

Teokaris je rekao kako Grčka prve turiste očekuje najkasnije 14. maja, a ako epidemiološka situacija to dozvoli, onda početkom maja.

On je istakao kako će Atina izaći u susret ruskim (a prepostavlja se i drugim stranim) turistima i neće zahtevati obaveznu vakcinaciju ili vakcinaciju samo cepivima koja su registrovana u EU.

- Za ulazak će vam trebati ili vakcinacija, ili negativni PCR test, ili potvrda o prisustvu antitela, dok Atina prepoznaje rusku vakcinu Sputnik V uporedo sa ostalim evropskim.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je ipak preporučio turistima da se vakcinišu, pošto će im to olakšati život - vakcinisani neće morati da prolaze kroz različite provere i formalnosti.

- Vakcinacija nije obavezna za turiste, ali će ih spasiti od niza formalnosti. Nije obavezno biti vakcinisan, ali osobe koje su se vakcinisale neće morati da imaju negativan test i neće biti podvrgnute proverama. Turista može ući u našu zemlju bez obaveze da se testira svaki put kad leti - rekao je ministar.

Potvrda o vakcinaciji mora biti prevedena

Ipak, iako će se vakcine "Sputnik V" priznavati kao validno cepivo, potvrde o vakcinaciji će se pre puta morati prevesti na engleski jezik, iz tehničkih razloga.

- Potvrda o vakcinaciji će morati da se prevede. Tražićemo da postoje barem osnovni podaci na engleskom jeziku kako bismo potvrdili da je ovo osoba sa dotičnim pasošem. Shvatate da je nemoguće imati ljude na granici koji znaju sve jezike.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Turisti moraju poštovati pravila

Od turista će se ipak tražiti da poštuju sve zdravstvene protokole koji su na snazi u Grčkoj. Ministar je rekao da tu neće biti poštede - sve što važi za grčkog, važiče i za stranog turistu u Grčkoj.

Ipak, on je rekao da su pravila koje su uveli prošle godine dala rezultate.

- Prošle godine smo videli da sanitarni sistem funkcioniše, nije bilo izbijanja bolesti. Prošle godine smo bili na vrlo dobrom nivou, turistički profesionalci i oni koji su radili na javnim mestima u potpunosti su poštovali sanitarna pravila.

Za kraj, on je rekao kako ove godine imaju tri oružja u borbi protiv virusa i kako će to osigurati mirnije leto.

- Ako se pridržavamo ovih istih pravila, sa tri alata u rukama: boljim znanjem (pošto bolest bolje poznajemo), vakcinom i brzim testom, možemo uspeti i imati bolje leto ove godine.

#Grčka

#Haris Teokaris

#Putovanja