AKTUELNO

Kreditna agencija Mudis (Moody’s Public Sector Europe) podigla je danas dugoročni rejting grada Beograda sa Ba3 na Ba2.

Direktor zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je za TV Vesti da kreditni rejting govori o stabilnosti, perspektivnosti i finansijskim uslovima. Kada je reč o kreditnom rejtingu koji je agencija Mudis danas podigla, Kovačević kaže da i dalje nismo u zoni investicinog rejtinga, a da nam on sledi u tzv. zoni A.

- Jasno je da se približavamo investicionom rejtingu, jer smo sa Ba3 prešli na Ba2. Nisam se bavio dovoljno skalama ovih agencija, ali mi je jasno da napredujemo, da se približavamo investicionom rejtingu i da Srbija brzo napreduje – kaže Kovačević za TV Vesti.

Foto: TV Vesti

Ističe da ovakve ocene pokazuju da je naša ekonomija vrlo otporna u uslovima epidemije koja se, kako vidimo, nastavlja. Ocene pokazuju i da je naša ekonomija perspektivna.

- To je ekonomija koja će se, na zalasku epidemije, brzo oporavljati, a sama agencija Mudis predviđa da bi već u 2021. godini mogao rast BDP-a biti 4.7, a mi očekujemo i veći, možda i do 5-6 odsto, što će zavisiti od toka epidemije – kaže Kovačević.

Dodaje da rejting govori o finansijskoj stabilnosti i stabilnosti tržišta generalno. Srbija je, kaže, karakteristična po tome i što je 2020. i 2021. godine po makroekonomskim performansama bolja nego što je bila pre.

Foto: TV Vesti

Srbija je smanjila spoljnoekonomsku neravnostežu, u 2020. imali smo minimalni pad, a ove godine vidimo nastavak rasta celokupne industrije. Sve ovo je prilično iznenađujuće i neočekivano u uslovima pandemije.

Ističe da spadamo u najbrže rastuće ekonomije sveta.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

#Miladin Kovačević