AKTUELNO

Socijalni radnici imaju važnu ulogu u uspešnom funkcionisanju Grada Beograda i njihov rad treba da podržimo, rekla je danas sekretarska za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podovom obeležavanja Međunarodnog dana socijalnog rada.

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu sa 570 zaposlenih i velikom logistikom je najveći centar za socijalni rad u Srbiji, navodi se u saopštenju Beoinfa.

Međunarodni dan socijalnog rada obeležava se od 1983. godine, trećeg utorka u martu, a ove godine slogan je "Ja sam, dakle - mi smo".

Stanisavljević je istakla da je obeležavanje prilika da se skrene pažnja javnosti na neophodnu i preko potrebnu podršku ovoj profesiji.

"Slogan ukazuje na to koliko je važna međusobna povezanost, te da jedni bez drugih ne možemo da premostimo ovo vreme izazova i kriza", rekla je ona.

Kako je objasnila posao socijalnog radnika je u potpunosti posvećen blagostanju i pomoći drugima, zadovoljavanju njihovih osnovnih životnih potreba, a posebno najugroženijih i marginalizovanih.

Ona je istakla da su vreme pandemije stručnjaci iz sistema socijalne zaštite morali veoma brzo i u potpunosti da se prilagode zdravstvenoj, socijalnoj i ekonomskoj dimenziji krize.

"Međunarodna federacija socijalnog rada je u svom odgovoru na kovid-19 krizu naglasila da socijalni radnici imaju ključnu ulogu u širenju odgovarajućih informacija i podsticanju solidarnosti u zajednici. Pandemija koja traje i danas suočava socijalne radnike s višestrukim izazovima profesionalnog rada u kriznim situacijama", rekla je sekretarka.

Ona je najavila da će u skladu sa epidemiološkim merama socijalni radnici u Beogradu će i ove godine različitim aktivnostima obeležiti Međunarodni dan socijalnog rada.

"Posebno će biti promovisan značaj odnosa među ljudima, jačanje društvene solidarnosti i globalne povezanosti, čije vrednosti naročito prepoznajemo u kriznim vremenima", rekla je ona.

Obeležavanje je prilika da se kroz neformalni kontakt i dijalog sa građanima otvore važne teme i da se svi založe za promene koje će omogućiti još bolji sistem socijalne zaštite prilagođen potrebama svake osobe i usmeren na razvoj zdravih zajednica u kojoj su ljudi najveća vrednost, dodala je ona.

Naglasila je da je misija socijalnih radnika da menjaju društvo nabolje te da je reč o humanoj profesiji koja se u Srbiji suočava sa različitim izazovima.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović rekla je kako je ovo prilika da se svi podsete na neophodnost ove profesije u jednom sistemu.

"Prošlu godinu smo završili veoma uspešno, te smo i pored pandemije uspeli da renoviramo određeni broj odeljenja i nabavimo nameštaj, a pre svega da sprovedemo mere zaštite i umanjimo rizike koje je korona donela", rekla je ona.

Dodala je da se sada u radu promoviše potrebu za vakcinacijom kako bi se imunizacija u Beogradu obavila na pravi način.

#nataša stanisavljević