AKTUELNO

Prosečne minimalne i maksimalne dnevne temperature povećale su za 0,3 stepena Celzijusa.

Crni scenario da će se Evropa pretvoriti u pustinju i da će moći da se živi samo u Skandinaviji i Severnoj Rusiji moguć je ukoliko Sporazum o klimatskim promenama iz Pariza ne bude zaživeo, upozorava Danijela Božanić, šef Odseka za klimatske promene u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

- Istraživanja pokazuju da je već došlo do promene klime, mi imamo od 1960. do 2012. godine porast srednjih dnevnih temperature za 0,3 stepena Celzijusa po dekadi. Taj trenda porasta temperature se i nadalje očekuje - istakla je Božanić.

On je dodala da nije poenta da se prave neki ružni scenariji i da se bilo ko plaši, već da se da neka vrsta upozorenja da se uradi sve što što je u našoj mogućnosti da sistem i ljudi pripreme za izmenjene klimatske uslove.

Foto: Printscreen

- Često se kao očekivani porast temperature do kraja veka pominje porast od četiri stepena - ukazala je Božanić, napominjući da zbog toga saporazum iz Pariza ima za cilj da se porast održi na dva stepena Celzijusa. Nauka je, kako je dodala, pokazala da se pri takvom porastu temperature sistem može prilagoditi.

Osvrnuvši se na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da SAD istupi iz Sporazuma o kilimatskim promenama iz Pariza, Božanić je ukazala da je taj sporazum donelo 195 država, a nedavno ga je ratifikovala i Srbija. - Možda treba razlisliti zašto jedna država ne želi da bude u nečemu u čemu učestvuje ceo svet - dodala je ona.

#Sunce

#Zemlja

'