AKTUELNO

Nove mere protiv kovida-19 koje bude predlagao Krizni štab ubuduće neće morati da ozvaničava Vlada Srbije, već će moći da ih formalno usvaja ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Najnovije mere, koje će biti saopštene sutra, do sada su najdetaljnije analizirane od svih prethodnih. Razgovor o njima počeo je još u nedelju, na sastanku na kojem su bili premijerka i medicinski deo Kriznog štaba, odnosno epidemiolozi. Ipak, nije bilo konačnog, detaljnog dogovora.

Sigurno je da na sutrašnji sastanak Krizni štab dolazi sa gotovim rešenjem. I mere će skoro sigurno biti pooštrene.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Medicinski deo Kriznog štaba na poslednjih nekoliko zasedanja zahteva neki nivo zaključavanja na 10 do 14 dana, dok su članovi Vlade, a posebno predstavnici Beograda, protiv toga.

Još nema preciznih informacija koje nas mere očekuju u narednim danima, ali je vrlo verovatno da će one biti komprimis izmeđe zahteva medicinara i stava ekonomsko-političkog dela. Drugim rečima, kompromis između nužde da se pandemija koronavirusa u Srbiji što pre zauzda, s jedne strane, i potrebe da se poslovi i ekonomija što više očuvaju, s druge strane.

Ono što se najčešće čuje kao moguće rešenje jeste da će mere biti oročene na sedam dana i da će podrazumevati skraćivanje radnog vremena.

#krizni štab