AKTUELNO

Nakon slučaja u Lebanu kada je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka u javnosti se povela polemika da li je potrebno redefinisati nužnu odbranu.

Gostujući u autorskoj emisiji Dušice Spasić na TV Vesti Zamenik predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije Lazar Lazović definicija nužne odbrane je stari institut propisan zakonom.

Zakon međutim predviđa i prekoračenje granice nužne odbrane, međutim u pojedinim situacijima postoji mogućnost da kazna bude ublažena i ukinuta. To nisu česti slučajevi. Možemo podržati inicijativu da li da se ovaj institut drugačije definiše

Kako je Lazović naveo problem je što kada se neko nađe kao žrtva poslednja stvar mu je u glavi šta je granica nužne odbrane.

- U stanju koje podrazumeva stres i strah za život i reakciju koja je impulsivna, automatizovana jasno je da se ta granica lako prelazi. Međutim kako smo postavili ovaj institut odnos između napada i odbrane mora se utvrditi u konkretnom slučaju - navodi Lazović.

Prema njegovim rečima, prva je stvar intenziteta napada i odbrane, da li imate vatreno oružje u ruci dok provalnik izlazi iz stana, da li on beži ili vas napada

Prvo se mora utvrditi da se radi o istovremenom i protivpravnom napadu. Da li odbrana morala biti blaža

Foto: TV Vesti Printscreen

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Lazar Lazović