AKTUELNO

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da će se 17. marta znati konačna odluka EU o digitalnim sertifikatima, dodajući da se o njima priča jako dugo.

- Već neke zemlje EU su ih uveliko uvele i u tom smisu nije iznenađenje uvođenje digitalnih sertifikata – rekla je Matić za TV Vesti.

- Dokument koji je nama iz EK stigao i koji smo imali prilike da vidimo ni u jednom svom segmentu nije ukazivao da će vrsta vakcine biti predmet ovakvog jednog sertifikata – dodaje ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Matić naglašava da ono što su imali prilike da vide je to da će se digitalni sertifikat sadržati u sebi podatke o vakcinisanju, pored toga ukoliko osoba nije vakcinisana a preležala je Kovid sadržaće informaciju da da je preležala, a ukoliko niste ni vakcinisani ni preležali koronu, dodaje ministarka, onda podatak o negativnom PCR testu.

- To su tri komponente koje će se naći u sertifikatu i to je ono što je od strane EK zvanično odobreno – istakla je ministarka Matić, dodajući da je period za implementaciju tri meseca, te da je neophodno umrežavanje sa zdravstvenim sistemima unutar EU, te da će se u vezi sa tim sertifikatom EU dogovarati sa SZO.

#Tatjana Matić

#digitalni

#sertifikat