AKTUELNO

Miljko Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Vanja Milošević iz GAK Narodni front, gostovali su ovog jutra u jutarnjem programu TV Pink i pričali o borbi s koronavirusom. Ristić je istakao, kada je reč o kardiovaskularnim bolesnicima, da su oni veoma ugroženi i bez pandemije.

Milošević je istakao kako su oni u svojoj ustanovi imali mali broj zaraženih trudnica, kao i da je najbitnije da su novorođene bebe zdrave i kovid negativne.

Foto: TV Pink Printscreen

Karidovaskularni bolesnici su ugroženi i bez pandemije. 55 posto umrlih u Srbiji, svake godine umre od kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularni pacijenti su veoma ugroženi i mislim da će to da se promeni u toku narednih godina kada se bude završio KC Srbije, ali i "Dedinje 2". Za ovih godinu dana, koliko traje pandemija, problem su nam samo pacijenti koji uđu na kliniku u tom asimptomatskom stadijumu. Tada postoji opasnost da zaraze i osoblje i druge pacijente, ali to je postala jedna rutina, veoma smo iskusni. Sveli smo na minimum da neko uđe i unese virus. Osoblje testiramo redovno. Pacijenti su sigurno u riziku, nego zdrave osobe, ali to nije razlog da se oni ne vakcinišu. Ja savetujem svima da se vakcinišu. Treba se vakcinisati, to je jedini način - rekao je Miljko Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Foto: TV Pink Printscreen

Mi smo za period od godinu dana imali zdrave trudnice i porodilje, prema trudnicama smo se ponašali drugačije nego prema ostalima. I kod tih stotinjak žena koje su bile kovid pozitivne, to je bilo uglavnom bez težih kliničkih slika. Bitno je da su deca zdrava i kovid negativna. Što se tiče trudnica, vrlo je jasno, ako na početku te vakcinacije kažu da neke kategorije ne treba da se vakcinišu, a među njima su i trudnice, treba to poštovati - priča Vanja Milošević iz GAK Narodni front.

Foto: TV Pink Printscreen

Opširnije o svemu pogledajte u nastavku:

Autor: S. K.