AKTUELNO

Svaka treća žena u svetu, njih oko 736 miliona, za života doživi fizičko ili seksualno nasilje, kažu najnoviji podaci analize Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Novi izveštaj pokazuje da, iako je broj žena koje su doživele nasilje ostao uglavnom nepromenjen od poslednje globalne studije SZO iz 2013, ovo nasilje kreće još u mladom dobu.

Na žalost, podaci dalje kažu da svaka četvrta žena starosti između 15 i 24 godine već je doživela nasilje od intimnog partnera pre nego što je stigla do srednjih dvadesetih godina.

Koordinorka Sigrune kuće Vesna Stanojević kaže gostujući za TV Vesti da su žene tokom pandemije korona virusa ranjivije.4

Foto: TV Vesti

-Prošle godine nije bilo više nasilja u Srbiji nego inače. Svi podaci koji dobijamo iz sveta nisu se kod nas pokazali kao takvi. Verovatno su ljudi bili zaokupljeni bolešću i koronom, ali nije bilo više prijava nasilja kod nas, niti je više žena nego inače boravilo u Srigurnoj kući. Prošle godine smo imali 26 ubijenih žena u porodičnom nasilju, i to se ne razlikuje nešto posebno u poređenju sa prethodnim godinama – kaže Stanojević za TV Vesti i kaže da podatak od prošle godine kaže da je nasilja bilo, ali da vesti o tome nisu bili naročito dostupni javnosti.

Kako dodaje od tih 26 ubijenih žena, svega četiri su prijavile nasilje.

-Veliki problem kod nas je što se nasilje u porodici ne prijavljuje – kaže Stanojević objašnjavajući da su okruženje i podrška žrtvama jako važni kako bi se one ohrabrile i prijavile nasilje.

Kako kaže, još jedan problem je taj što se dešava da se žene vraćaju i svojim nasilnicima.

-One osećaju strah da preuzmu stvar u svoje ruke i obezbede sebi da egzistenciju. Jako je važno da se one osnaže i da znaju da mogu da nastave da žive – objašnjava Stanojević.

Kako kaže, postoje i SOS telefoni na kojima se nasilje može prijaviti anonimno.

-U Srbiji je i dalje problem što žene imaju strah da prijave nasilje. One se plaše osude okruženja, a važno je da budu svesne da su one izmanipulisane jer nasilje nije samo fizčko – kaže Stanojević.

Nisi sama, prijavi nasilje!

Nasilje ne bira adresu, godište, društveni status. Svaka od nas je potencijalno u riziku od nekog oblika nasilja, bilo da je reč o ekonomskom, seksualnom, psihološkom ili fizičkom.

Istraživanja u Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, pokazuju da je dom najmanje bezbedno mesto za žene. Neki podaci kažu da je najviše do femicida u Srbiji došlo o u partnerskom i porodičnom kontekstu. 

Prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija prođe, to nije stvar pojedinca! Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje pozovite:

Broj Sigurne kuće (24) – 062 304-560

Udruženje Fenomena – SOS – 0800- 35-00-36

Autonomni ženski centar SOS telefon - 0800 100 007 radnim danima od 10h do 20h, telefon za pravnu podršku 011 26-56-178 dostupan je od 10 do 12h, kao i poslepodne ponedeljkom, utorkom i sredom od 17 do 20h i četvrtkom od 18 do 20h.

#Nasilje