AKTUELNO

"Sve više roditelja dovodi decu sa ovim simptomima".

U Kliničko-bolničkom centru dr Dragiša Mišović situacija je danas zaista zabrinjavajuća jer je mnogo roditelja koji dovode decu sa istom kliničkom slikom, a to su povišena temperatura, kašalj, gušobolja, ali i digestivne tegobe, povraćanje i proliv, izjavila je načelnica dečje bolnice Kliničko-bolničkog centra dr Dragiša Mišović, dr Olivera Ostojić.

On je još rekla da se u poslednje dve nedelje povećao pritisak na ambulantu i bolničke kapacitete u toj zdravstvenoj ustanovi, ali da ohrabruje to što deca zaražena virusom korona imaju i dalje blažu kliničku sliku.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je rekla da se mališani uglavnom leče kod kuće, a da mali broj njih ima jednostranu ili obostranu upalu pluća koja zahteva bolničko lečenje.

- Upale pluća obično imamo kod starije dece, tinejdžera. Oni dobro reaguju na terapiju, brzo se izleče i oporavljaju - navela je Ostojićeva.

Dodaje da u poslednjem talasu deluje kao da se virus brže širi jer su u bolnicama kompletne proširene porodice.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

- Kod nas leži dečak koji ima 16-17 godina čija su oba roditelja u bolnici, deda je u bolnici, baka kod kuće na kućnom lečenju. Kompletno široku porodicu je zahvatio korona virus - navela je Ostojićeva.

Napominje da roditelji dovode decu sa istom kliničkom slikom - povišena temperatura, kašalj, gušobolja, ali i digestivne tegobe - povraćanje, proliv.

#Olivera Ostojić