AKTUELNO

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost ocenio je da istočno-mediteranski gasovod je od velikog značaja za našu zemlju te da će Srbija biti tranzitna država tog gasovoda.

- Turska nastoji da uključi i sebe u taj gasovod jer se gasovod snabdeva iz Azerbejdžana. Ono što je dobro u celoj stvari sa ovim gasovodom je to što je krenuo i dobili smo najavu da će Srbija biti tranzitna zemlja, znači imaćemo još jednu tranzitnu rutu – rekao je Obradović za Pink

Napominje da ukoliko Srbija bude bila tranzitna država za dve vrste gasa to je ’’nesumnivo stabilnost i opravdani ekonomski interes kao i diverzifikacija snabdevanja''.

Obradović je rekao da region istočnog Mediterana već dve godine predstavlja jednu neuralgičnu tačku zbog učestalog narušavanja ekskluzivnih ekonomskih zona odnosno spora između Ankare i Atine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo imali situaciju da su turski brodovi više puta ulazili u zonu eksploatacije tražeći energente a zapravo iza toga je ceo ovaj istočno-mediteranski gasovod koji je objedinjuje Grčku, Kipar, Izrael i Egipat, a taj gasni forum nije uključio i Ankaru. Taj gasovod je od strateškog značaja za EU i amerčki kongres je doneo zakon o bezbednosnom i ekonomskom partnerstvu – objasnio je Obradović.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović komentarišući pojedine izjave da je 2021. godina godina sukoba Zapada i Rusije ocenio da on to ne bi posmatrao sa aspekta klasičnog oružanog sukoba.

-Pre bih to posmatrao na polju diplomatije i politike – rekao je Radulović za Pink i naglasio da uvek zaboravljamo da postoji ’’treći igrač’’ koji je ništa manje bitan od prva dva, a to je Kina i zvanični Peking.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kina značajno napreduje – dodaje on i prekao da neke analize kažu da će Kina i SAD do 2025. godine imati negde preko hiljadu milijardi vojnog budžeta ukupno.

On kaže da odnosi na relaciji Moskva Peking funkcionišu decenijama unazad iako nikada nisu bili toliko sjajni.

#Darko Obradović

#Odnosi

#Vlade Radulović

#Vojska

#gasovod