AKTUELNO

Maloletnici su uglavnom na udaru kriminalnih gupa koje ih jako često vrbuju kako bi za njih obavaljali određene poslove, a kako sagovornici za TV Vesti kažu, razlog tome je da oni ne podležu krivičnoj odgovornosti, odnosno kazne su suviše blage u vidu vaspitnih mera.

Psiholog Marija MIlenković kaže za TV Vesti da loš vaspitni model roditelja može da utiče da dete “lako skrene sa pravog puta”.

-Kada govorimo o maloletničkoj delikvenciji onda govorimo uglavnom o napuštenoj deci i onima koji imaju loš model vaspitanja. Ne možemo samo da se oslonimo na strukturu porodice, ali možemo na loše vaspitne modele i loše odnose. Uglavnom deca koja su prepuštena sebi mogu lako da skrenu sa pravog puta – kaže dr Milenković dodajući da potreba za pripadanjem određenoj grupi može da navede dete na loše odluke.

Foto: TV Vesti

-Uvek se dešava da postoje oni koji vrbuju tu decu koja kasnije iskorišćavaju za svoje poslove – kaže ona objašnajvajući da ne postoje pravila iz kog socijalnog staleža su ta deca.

-Ne mora da znači da su to deca iz dobrodržaćih porodica ili iz siromašnijih. Vaspitanje je zapravo ono koje je važno – dodaje ona.

Lambe Đolerijevski nekadašni inspektor kaže deca do 14 godina nisu krivično odgovorna, a da se maloletnicima od 14 do 16 godina izriču uglavnom vaspitne mere.

Foto: TV Vesti

-Cilja grupa su m maloletnici, jer je zakon takav da oni lakše mogu da se obrane. Stariji su uglavnom njihovi tutori. Onog trenutka kada porodica izgubi primarnu funkciju u vaspitanju, dešava se da druge grupe preuzimaju tu ulogu – kaže Đolerijevski.

Kako kaže društvene mreže i mediji su takođe važni i imaju vaspitnog uticaja na maloletnike.

-Mladi se priklanjaju guri koja je najsimpatičnija. Već unazad 20 godina recept kriminalaca je da maloletnike koristi u distribuciji droge, jer se lakše izvuku na sudu zbog zakona o maloletnicima – kaže on.

#Maloletnici