AKTUELNO

Posle hapšenja bivšeg zamenika načelnik SBPOK Gorana Papića otvara se pitanje zašto se toliko žurilo sa vraćanjem blindiranog vozila Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću Maretu i šta je sve unutra moglo da se pronađe, kakvi dokazi i za koja krivična dela.

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK uhapšen je juče u Beogradu. On se tereti da je izvršio krivično delo trgovina uticajem. Upravo je Papić čovek koji se slikao u besnom "ferariju" od 400.000 evra, o čemu je pre nekoliko meseci govorio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Printscreen

Hapšenjem Veljka Belivuka, uhapšena je “tempirana bomba koja sada počinje da pravi manje eksplozije i izbacuje jednog po jednog”, rekao je za Pink Božidar Spasić, bivši obaveštajac. Papićevo hapšenje je, kaže, tek početak.

Spasić podseća da je Papić raskinuo radni odnos u MUP Srbije odmah pošto je za ministra unutrašnjih poslova imenovan Aleksandar Vulin, znajući da će ministar Vulin pokrenuti beskompromisnu borbu protiv kriminala.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da Papić može da gradi svoju odbranu tako što će reći da je primao naređenja drugih, nakon čega će uslediti domino efekat – biće novih privođenja i saslušanja. Ovo hapšenje potvrđuje tezu da postoji sprega između kriminalnog podzemlja i određenih visokih funkcionera policije.

- Funkcija na kojoj se nalazio Papić bila je vrlo visoka i Kavački klan je, u obliku Veljka Belivuka, koristio državne resurse, odnosno policiju, za svoje potrebe – kaže Spasić.

Foto: Pink.rs

Papić je, inače, posredovao da se blindirani automobil vrati Marku Miljkoviću, desnoj ruci Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja. Spasić kaže da je ovo nezapamćena afera u kojoj pravi policajac nikada ne bi učestvovao.

Foto: E-Stock, Tanjug

Predrag Jeremić, urednik portal Embargo, kaže da Papić može da se brani tako što će poricati da je urgirao da se blindirani automobil vrati Miljkoviću.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo samo po sebi nije veliki spektakl, ali jeste spektakl za istragu, jer se pruža mogućnost da se sa ovim krene u otkrivanje odnosa funkcionera policije sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka – kaže Jeremić. Ističe da treba istražiti zašto je Papić rešio da svoj autoritet i funkciju stavi na kocku zarad Miljkovića i vraćanja jednog blindiranog automobila.

Bivši pripadnik KOS-a Ljuban Karan, objašnjava da se sumnjalo da u tom automobilu postoje skriveni boksovi u kojima se prevoze droga i oružje. Upravo zato je oduzet. Vozilo je trebalo da se istražuje i veštači, ali je posao “presečen” zahvaljujući Papiću.

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjava i da se nadređeni pravdaju nižima od sebe tako što njima nameću krivicu i govore im da su svojim postupcima “prekinuli i ugrozili važnu akciju”.

- Još naruže njih, naruže niže od sebe i naprave od njih krivce, ali svakako da postoje mehanizmi da se istina utvrdi – kaže Karan.

#Božidar Spasić

#Ljuban Karan

#Predrag Jeremić