AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević razgovarao je sa sremskim biskupom Đurom Gašparovićem u vezi s nastavkom pomoći grada Novog Sada za održavanje i obnovu verskih objekata rimokatoličke zajednice u gradu, ali i čitavom Sremu.

- S ponosom smo konstatovali da ta pomoć ovih godina nikada nije izostala, a danas smo posebno pričali o obnovi crkve i zgrade Samostana Svetog Jurja, u petrovaradinskoj Štrosmajerovoj ulici - naveo je Vučević na Instagram profilu, uz fotografije sa sastanka.

Kako je istakao, taj veličanstveni arhitektonski objekat sagrađen je 1701. godine i pod zaštitom je države kao spomenik kulture, ali je njegovo trenutno stanje zabrinjavajuće, što se posebno odnosi na fasadu i krov crkve koji zahtevaju hitnu rekonstrukciju.

Zato je, kaže, obećao biskupu Gašpareviću da ce gradske vlasti učiniti sve da pomognu u sanaciji Samostana i Crkve Svetog Jurja, kako bi ovaj sakralni objekat zablistao u punom sjaju.

- Tako ćemo utisnuti još jedan dragulj u urbanu panoramu našeg grada, a posebno će se ulepšati petrovaradinsko 'Podgrađe' na radost svih stanovnika ove istorijske celine Novog Sada - dodao je Vučević.

#Miloš Vučevič