AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će se noćas i sutra na području Srbije južnije od Save i Dunava stvarati i povećavati visina snežnog pokrivača.

Tokom noći, sutra ujutro i pre podne u većini krajeva oblačno sa snegom, uz povećanje visine snežnog pokrivača za pet do 10 cm, u jugozapadnim, centralnnim i istočnim krajevima lokalno i više.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U planinskim krajevima očekuje se povećanje visine sneznog pokrivača od 10 do 15 cm, naveo je RHMZ.

Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je da iza ledenog talasa koji je prad nama zapravo stoji ciklon koji će povući eoma hladnu vazdušnu masu sa severoistoka dalje prema jugu preko našeg područja.

- Tokom utorka i srede preko južnih predela Italije i južnog dela Jadrana premeštaće se plitak ciklon, koji će se premeštati dalje na istok, dok se sa severa i severoistoka očekuje uticaj snažnog anticiklona. Ovaj ciklon doneće obilnije padavine južnim i jugozapadnim predelima Balkana, tako da se obilna kiša i sneg očekuju u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, u Albaniji i u Crnoj Gori, a ovaj oblačni sistem sa padavinama sa juga zahvatiće i veći deo Srbije, izuzev krajni sever Srbije, tj. Vojvodinu. Inače, ovaj ciklon povući će i veoma hladnu vazdušnu masu sa severoistoka dalje prena jugu preko našeg područja.

On navodi, međutim, da će već sutra posle podne i uveče doći će do razvedravanja, sneg će postepeno slabiti do konačnog prestanka.

Posle jutranjeg mraza, u četvrtak pretežno sunčano ili umereno oblačno. Maksimalna temperatura tokom dana biće od 6 do 12°C, u Beogradu do 11°C.

U petak umereno oblačno. Na severu jače naoblačenje, krajem dana sa kišom. Za vikend toplije, ali promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, a biće uslova i za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu oko 15°C.

- Za vikend će Srbija i naše područje biti pod uticajem snažnog ciklona sa severa i severozapada strujanje, pa će jugozapadno visinsko strujanje doneti i osetno topliju vazdušnu masu sa Medietrana, ali i više oblaka, pa će ponegde biti kiše, pa i prvih prolećnih pljuskova sa grmljavinom - objasnio je Đurić.

#Sneg

#hladno vreme