AKTUELNO

U Požarevcu je pre nekolika dana stupila na snagu, po mnogima skandalozna odluka Skupštine grada koja građanima ograničava broj kućnih ljubimaca, pa tako stanari od sada mogu da imaju najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca.

Među vlasnicima kućnih ljubimaca u Požarevcu, juče su ponovo zavladali bes, čuđenje i neverica, kada su saznali da je Gradska uprava ipak objavila spornu odluku, kojom se ograničava broj životinja u jednom stanu ili domaćinstvu.

Ovom odlukom su, kako tvrde, stavljeni pred svršen čin, bez mogućnosti da daju svoje predloge i sugestije, a sada će još morati i da se odreknu ljubimaca.

Navode da je Odluka puna manjkavosti, te da se pri njenom donošenju nije vodilo računa o dobrobiti životinja, kao i da nije predviđeno rešenje gde će biti zbrinuti svi "izbačeni" ljubimci.

Predstavnica udruženja "Požarevačke šapice" Dušica Đorđević Popovic ispričala je za medije da su ljudi već krenuli da izbacuju svoje ljubimce na ulicu!

- Gradonačelnik Saša Pavlovic je 17. februara održao vanrednu konferenciju za štampu i pozvao udruženja i zainteresovane gradane da podnesu gradskoj upravi predloge i sugestije vezane za ovu odluku. Mi smo naravno odmah sutradan podneli zvanican zahtev za razgovor, gradonačelnik je izjavio da odluka nije Sveto pismo, da je podložna promenama, međutim do dana današnjeg naše udruženje nije dobilo poziv za razgovor - kazala je Dušica i najavila da će se ubrzo ponov obratiti Gradu.

Na Fejsbuk stranici Udruženja "Požarevačke šape" objavljen je i apel svim vlasnicima pasa i mačaka da se okupe 13. februara u lokalnom parku kako bi iskazali protest protiv ovakve odluke Grada.

- Ono što želimo da naglasimo je da o članovima 13. i 14. ove Odluke nema pregovora: naš stav je da se ti članovi brišu, a o ostalim članovima odluke možemo da pregovaramo i da ih vratimo u zakonski okvir (Zakon o dobrobiti životinja u koji spada i Pravilnik o držanju opasnih pasa i Zakon o veterini). Ovo je borba, mada vam to u ovom trenutku ne liči, borba i za napuštene pse i mačke kojih je sve više i više.

#Pas

#Požarevac