AKTUELNO

U Srbiji je od poslednica kovida za 24 sata preminulo 20 ljudi, a zaražene su 3.042 osobe. Stručnjaci i dalje situaciju smatraju alarmantnom - u bolnicama je sve manje kreveta, pa bi tokom ove nedelje i sledećeg vikenda kontakte trebalo svesti na minimum.

Vakcinacija u Srbiji je odganizovana odlično i imunizacija se odvija bez problema, međutim, naišao je psihološki period u kojem ljudi misle da su se rešili koronavirusa, te uvode sopstvena pravila ponašanja, kaže za TV Pink prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskg fakulteta.

- Kovid se usložnjava, nastaju novi sojevi koji se brže prenose itd, pa se nalazimo u situaciji da efekat vakcinacije može da bude kompromitovan zbog žurki, kontakata, nekada i zbog manjih okupljanja – kaže Lalić.

Britanski soj koronavirusa se, kaže, brže širi i da se čini da je smrtnost kod ovog soja veća. Ipak, ocenjuje da vakcinacija pokriva barem one sojeve koji su registrovani kod nas i da će neko vreme biti vrlo efikasna.

Trećina preminulih od koronavirusa, prema svetskim statistikama, bili su dijabetičari, a dr Lalić objašnjava da “dijabetes u sebi nosi, ali u malom obimu, isti onaj proces koji se nalazi u kovidu i koji je vrlo izražen.”

- Kada se te dve stvari preklope, onda je to vrlo problematično i dijabetes pomaže razvoju kovida – kaže dr Lalić za “Novo jutro”.

Svima koji imaju strah od vakcinacije poručuje da vakcinacija nije jednostavna terapija i sa njome nije moguće 100 odsto predvideti ishod. Ipak, moguće je predvideti sa vrlo visokim procentom da će sve biti u redu.

- Čak i oni koji se nikada nisu vakcinisali u najvećem broju slučajeva dobro reaguju na dozu - kaže Lalić.

#Nebojša Lalić

#Novo jutro