AKTUELNO

Niš sigurno nikada neće zaboraviti tragediju koja se dogodila jednom vaspitanom dečaku, Aleksi Jankoviću (14), koji je zbog maltretiranja pojedinih đaka u Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" digao ruku na sebe.

Nije mogao da izdrži osionost i bahatost nekoliko dečaka koji su se iživljavali na slabijima te je 10. maja 2011. godine skočio sa zgrade u kojoj je živeo.

Na Dan prevencije vršnjačkog nasilja njegova mama Dragana je podsetila na društvenim mrežama da društvo mora "da ustane na noge" kako se to više nikome ne bi dogodilo.

- Nasilje je oblik agresije gde postoji neravnoteža moći osobe koja vrši nasilje nad osobom koja je žrtva. Posledice su fizičke traume, ozbiljni emocionalni problemi, uključujući anksioznost, nisko samopoštovanje i depresija. Danas je Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja - navela je Aleksina mama.

U jednoj objavi na društvenim mrežama Dragana je mnogo toga rekla:

- Samo da ti javim da sam živa. Živeću još da im uberem ove lepe, rumene, majske trešnje koje si ti voleo. Samo da ti javim da tuga i bol ne prolaze i ne trudim se da prođu. Samo da ti javim, da nije gotovo i nije kraj. Ja ne odlazim, nisam ispunila obećano - poručila je Dragana.

Aleksa je bio veseo dečak, ali je osam meseci maltretiran pa su mu pored postraumatskog stresa dijagnostifikovani i potres mozga, nosio je gips na nozi, a da za sve to vreme škola nije reagovala.

Donošenje Aleksinog zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje još nije doneseno u Srbiji, a nesumnjivo da je neophodno jer nakon deset godina od tragedije ne može se reći da je borba napredovala.

#Aleksa Janković