AKTUELNO

Agencija primećuje da Srbija deli svoje vakcine sa ostalima na Balkanu i ističe da su, zahvaljujući donacijama Srbije, Severna Makedonija i Crna Gora počele kampanju vakcinisanja građana.

Turska agencija Anadolija piše danas o vakcinaciji protiv korona virusa u Srbiji i konstatuje da naša zemlja prednjači po broju vakcinisanih građana u odnosu na Evropsku uniju i ostatak Zapadnog Balkana.

Agencija primećuje da Srbija deli svoje vakcine sa ostalima na Balkanu i ističe da su, zahvaljujući donacijama Srbije, Severna Makedonija i Crna Gora počele kampanju vakcinisanja građana.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ukazuje i da kad je reč o regionu jedino građani BiH i Kosova i Metohije nemaju vakcine protiv korona virusa.

"Srbija je ispred Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u pogledu vakcinacije protiv korona virusa. Srbija je na drugom mestu u Evropi, posle Velike Britanije, po broju vakcinisanih građana u odnosu na broj stanovnika", navodi Anadolija.

Broj građana koji su primili prvu dozu vakcine premašio je 1,2 miliona, dok je više od 428.000 dobilo i drugu dozu, piše Anadolija.

Pominje i da je Severna Makedonija dobila od Srbije skoro 5.000 doza vakcine koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, dok je Crna Gora danas počela vakcinaciju sa 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, koje joj je takođe donirala Srbija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Anadolija navodi da je više stotina zdravstvenih radnika, Srba u BiH, prešlo granicu sa Srbijom kako bi primilo vakcinu.

U Hrvatskoj je, prenosi agencija, više od 93.000 ljudi primilo prvu dozu vakcine protiv korona virusa, a više od 50.000 i drugu dozu.

Prenosi i da su u Zagrebu danas, prvog dana masovne revakcinacije, formirali dugi redovi, a građani su čekali po nekoliko sati da prime vakcinu.

Agencija navodi da će u Crnu Goru u četvrtak stići još 5.000 doza vakcine Sputnjik V, kao i da će u subotu iz Pekinga krenuti ka Crnoj Gori oko 30.000 vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Vlada u Skoplju, dodaje Anadolija, očekuje da ove nedelje dobije još 200.000 Sinofarmovih vakcina.

#Agencija Anadolija

#Srbija