AKTUELNO

Preživeli dečiji logoraš Gojko Rončević kaže da mu nije bilo teško da se poistoveti sa likovima iz filma "Dara iz Jasenovca", ali da je ovo ostvarenje samo bleda slika realnosti, jer je u ustaškom logorima postojalo čak 57 načina ubijanja.

Rončević za Pink kaže da “Dara iz Jasenovca”, fim koji je duboko dirnuo javnost i mnogima naterao suze na oči, nije uspeo da dočara sve strahote koje su se dešavale u logorima.

- Bilo je čak 57 načina ubijanja. To je jedinstven slučaj u svetu, ja mislim, kao i sam logor što je bio, a takvih logora, malih logora je bilo oko 1.000 na prostoru NDH – kaže Rončević.

Tada sam imao osam godina. Imao sam sreće što su me odabrali u grupu dečaka koji su trebali da budu prevaspitani u ustaškom duhu i tako sam preživeo. Doživeo sam oslobođenje od strane Partizana 26. avgusta 1942.godine iz Jastrebarskog logora. Tamo su živi zavideli mrtvima, toliko stepen okrutnosti i bastijalnosti je postojao. Mog oca su zaklali, majku i brata od tri godine su ubili, sestru od 13 godina, drugog brata od devet godina. Imao sam još jednog brata koji je preživao. Pobegao je ustaši koji ga je jurio da ga zakolje, pa ga je samo ranio. Celo vreme rata sam sanjao klanja

Rončević kaže da je on, srećom kratko bio u logoru.

- Bili su strašni zločini, na 84 su bile kraške jame u koje su bacani živi ljudi, u 20 i nešto bunara…Okrutnosti nikada kraja nije bilo – dodaje Rončević.

Kako ističe, film je bleda slika stvarnog stanja.

- Ustaše su uživale u masakru ljudi…ubijali su decu – dodao je Rončević.

#Dara iz Jasenovca