AKTUELNO

U KOVID-bolnicama raste broj mlađih pacijenata, od kojih mnogi imaju tešku kliničku sliku, a lekari potvrđuju da je hospitalizovano i više dece.

Iako se u državama okruženja i celoj EU novi sojevi virusa, posebno britanski, pominju kao razlog većeg zaražavanja među mladima, lekari u Srbiji još nisu ni potvrdili, ali ni odbacili novi soj kao uzrok većeg zaražavanja među omladinom i decom.

Osim mutacija, lekari krivca vide i u nepoštovanju mera i gužvi na Kopaoniku, Zlatiboru i drugim zimskim centrima.

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević potvrđuje da raste broj obolelih među mladima i da imaju puno mlađih pacijenata, te da su kliničke slike teže. Ona dodaje da nema preciznih podataka da li je uzrok tome mutirani soj.

Na spekulacije o tome da je novi soj odgovoran za porast broja zaraženih među mladima, prof dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba kaže:

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ovo povećanje broja inficiranih smo očekivali, jer ovih dana se završava period inkubacije onima koji su napunili planine i banje. Dakle, rast broja zaraženih je direktna posledica prebukiranosti ski-centara i lečilišta, a u kojima su mahom bili mladi ljudi. Kod nas je detektovan samo novi britanski soj. Moguće je da se u cirkulaciji pojavio još neki, ali to moraju da potvrde naši virusolozi. Ipak, odgovorno tvrdim da je trenutna epidemiološka situacija posledica gužvi i putovanja za "sretenjski odmor".

I virusolog Ana Gligić saglasna je da je porast broja zaraženih posledica putovanja, a kada je o novom soju virusa korona reč ona kaže da je vrlo moguće da, osim britanskog, imamo i druge sojeve u cirkulaciji:

Da bi se dokazalo prisustvo novog soja potreban je ogroman posao. Nije ga lako detektovati. Virus korona je težak za izučavanje, sporo o njemu saznajemo. Britanski soj koji je kod nas nedavno potvrđen bio nam je u cirkulaciji mnogo pre zvanične potvrde. Isto se možda i sada dešava.

Ipak, mutiranog virusa je sve više oko nas, a posledično verovatno i u našoj zemlji. U Italiji raste procenat zaraženih britanskim sojem, pa je od 17.000 hospitalizovanih zbog kovida, gotovo 50 odsto inficirano ovom mutacijom, što je za 40 odsto više u odnosu na pre 10 dana. Upravo zbog toga razmatra se pooštravanje epidemioloških mera. Italijanski direktor Udruženja za infektivne bolesti Masimo Andreoni potvrdio je da broj zaraženih raste, ali i onih kojima je potrebno bolničko lečenje i upozorio da je među njima više mladih, koje pogađa mutirani virus.

Slična situacija je i u Severnoj Makedoniji. Tamošnji ministar zdravlja Venko Filipče potvrdio je da je polovina zaraženih koronom poslednjih dana zapravo inficirana britanskom mutacijom. On je precizirao da kada je britanski tip korone otkriven u ovoj zemlji, prošlog meseca, tek petina obolelih od kovida bila je zaražena ovom mutacijom, ali, prema poslednjim analizama, sada je ima polovina zaraženih.

Zaražavanje

Od tri mutirane varijante - južnoafričke, brazilske i britanske, u Srbiji je registrovana samo poslednja, ali se ne zna koji procenat je njome zaražen. Za sve tri varijante, pokazale su prve studije, zajedničko je to što se lakše prenose od tipa koji se svetom raširio iz Vuhana. Ove mutacije virus čine prijemčivijim za naše ćelije, pa se on brže širi u organizmu, ali i među populacijom. Sve tri varijante virusa postoje u Evropskoj uniji.

#koronavirus

#mutacija