AKTUELNO

Uz konsultaciju sa lekarom i makar minimalnim vežbama, koje mogu da se rade i u krevetu, može se uticati da ne dođe do tromboze. Fizička aktivnost je spas, makar to bilo kretenje i do druge sobe, kaže za TV Vesti dr Jocić.

Otprilike trećina teških slučajeva KOVID-19 ima opasne oblike tromboze, što bi mogao da bude faktor koji doprinosi stopi smrtnosti među obolelima, tvrde naučnici.

Trombozu, odnosno zgrušavanje krvi, prouzrokuje jaka upala pluća, koja predstavlja prirodnu reakciju organizma na korona virus, a neuobičajeno visoka učestalost zgrušavanja krvi kod pacijenata hospitalizovanih zbog KOVID-19 primećena je još u martu, tvrde svetski naučnici.

Vaskularni hirurg Dario Jocić kaže za TV Vesti da se od bolesnika koji su kovid pozitivni očekuje uglavnom mirovanje, ali i cena fizičke neaktivnosti ume da bude visoka.

-Priroda bolesti je takva da se preporučuje mirovanje,ali uz konsultacije lekara dobro je bar na neki način biti aktivan – kaže dr Jocić.

Kako objašnjava, pacijenti koji su skloni trobozi mogu brže da je razviju ukoliko su duže vreme u krevetu.

Foto: TV Vesti

-Oni koji su inače na intrahospitalnom lečenju imaju rizik za dubokom venskom trombozom. Zapravo, statični pacijenti imaju taj rizik. Zbog toga se njima često i preventivno daju lekovi za razrađivanje krvi, ali naravno to ne sme da se uzima na svoju ruku, već isključivo uz konsultaciju lekara – objašnjava dr Jocić.

Takođe, kaže da pacijent koji ima problem sa venama, a ima kovid, i leči se kod kuće treba da iskoristi da se kreće onoliko koliko mu bolest dozvoljva. Fizička aktivnost je, kaže, najbolja pervencija od tromboze.

-Ako nije na hospitalnom lečenju, već je kod kuće, treba da iskoristi da bude pokretan koliko je moguće. Ukoliko postoji opšti rizik ka trombozi, onda treba uzimati i lekove – kaže on, ističući da je nedovoljna fizička neaktivnost najveći problem.

-I kretanje do terase je bar nešto. Svako kretanje dobro dođe – dodaje, ističući da postoje i vežbe koje mogu da se rade u krevetu ukoliko su sprečeni da ustanu.

#koronavirus