AKTUELNO

Broj novoobolelih uporno raste, zajedno sa brojem vakcinisanih građana, a ono što je najvažnije jeste i dalje poštovati epidemiološke mere.

Danima unazad broj novozaraženih u Srbiji raste, a posebno zabrinjavajuća situacija je u Beogradu. S tim u vezi, u sredu se sastaje Krizni štab koji će analizirati epidemiološku situaciju u našoj zemlji.

Da li je porast broja novoobolelih posledica opuštanja građana zbog masovne imunizacije koja se sprovodi u našoj zemlji?

Broj zaraženih i broj vakcinisanih raste i oba parametra su važna za epidemiološku sliku, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović "Batut" Verica Jovanović. Ističe da je obaveza zdravstvenog sistema da prati kretanje pozitivnih u populaciji jer virus i dalje cirkuliše, bez obzira na to što je u toku vakcinacija.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- U prethodnom periodu pratili smo kretanje kada su u pitanju odmori, ponašanje na skijaištima, smanjenje korišćenja zaštitnih maski… Činjenica je da smo se opustili jer epidemija traje jako dugo, napetost je prisutna, ali mere koje svakodnevno treba da primenjujemo individualnog su karaktera – kaže ona za TV Vesti.

Ističe da ne smemo da zaboravimo maske kao meru zaštite i da je važno kontrolisati poštovanje mera. Kada je u pitanju zarazna bolest, nepoštovanje mera nije prihvatljivo. Apelovala je na građane da izdrže, jer smo na putu da se stvori kolektivni imunitet.

- Izdržite još malo, još nekoliko meseci i poštujte preporučene epidemiološke mere – kaže dr Jovanović.

Ističe da popuštanje svih nas u korišćenju zaštitnih mera dovodi do pokazatelja koje vidimo kroz broj novozaraženih. Sami ćemo, kaže, biti najbolji kontrolori, ali i sve institucije treba da pojačaju mere kontrole.

- Maske, distanca i higijena nisu luksuz, već neophodnost – kaže dr Jovanović za TV Vesti.

Foto: Printscreen TV Vesti

Kontrolisano okupljanje, kaže, treba da potekne od nas samih. Treba dobro razmisliti da li ćemo prisustvovati nekom skupu, ali u ovom trenutku nismo bezbedni.

Ona podseća da broj obolelih raste, da je sve više zahteva za hospitalizacijom, te da je cilj da se smanji broj pacijenata u bolnicama, kako se celokupni zdravstveni sistem ne bi preopteretio.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794 Supernova - 011 SBB - 023 EON - 023 Total TV - 037 Orion - 603 Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!