AKTUELNO

U uništavanju srpske populacije, ustaška vlast je malo koristila municiju. Oni su hladnim oružjem ubijali ljude i decu i to su činli na najsvirepiji nači, rekao je Bošnjak za TV Vesti.

Film “Dara iz Jasenovca” već u prvim trenucima emitovanja izazvao je veliku pažnju javnosti. Film je bacio svetlo na neke od najmračnijih događaja sa prostora Balkana tokom Drugog svetskog rata podsetivši na ogromna stradanja Srba, Roma i Jevreja u Jasenovcu pod upravom Nezavisne države Hrvatske. 

Film je zasnovan na istinitim događajima, u ostvarenju se, pored znanih i neznanih logoraša, pojavljuje i veliki broj istorijskih ličnosti, a kako to ponekad biva - stvarnost često ume da bude šokantnija i strašnija od onoga što je prikazano.

Ivan Bošnjak predsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora za prava manjina kaže da film ’Dara iz Jasenovca’ na neki način predstavlja ozbiljnu lekciju iz istorije Srba i Drugog svetskog rata.

-Film Dara iz Jasenovca služi da se skine paučina sa očiju i prašinu sa svih polica gde su istorijski udženici. Osamdeset godina će ove godine kako je osnovana i proglašena NDH – kaže Bošnjak.

Objašnjava da Jasenovac nije prvi logor koji je u Hrvatskoj naravljen za Srbe.

-Na mestu gde je močvarno teren, na mestu gde je srpski industrijalac bio, ustaške vlasti formirale su logor. Prvi ogor koji je zabeležen bio je u okviru Koprivnice, tako da nije Jasenovac jedini – objašnjava Bošnjak.

Kako kaže, priča o Jasenovcu je deo sprske istorije koja se ne sme zaboraviti. 

-U uništavanju srpske populacije, ustaška vlast je malo koristila municiju. Oni su hladnim oružjem ubijali ljude i decu i to su činli na najsvirepiji način. NDH bio je jedna legura između vere i ideologije, između vere i nacije – kaže Bošnjak.

#Dara iz Jasenovca