AKTUELNO

Gosti ovonedeljnog 'Hit Tvita' bili su reditelj Dragoslav Gaga Antonijević, lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj i novinar Zoran Ostojić.

Verica Bradić i večeras je birala najvažniju objavu nedelje na TviteruFejsbuku i Jutjubu, a ove nedelje najviše pažnje privukao je predlog broj 2 - "Bura zbog Dare".

Za ovaj predlog glasalo je 1522 ljudi, a svoj glas za Daru iz Jasenovca glasao je i gost u studiju Vojislav Šešelj. Predrag Gaga Antonijević i Zoran Ostojić glasali su za predlog broj 1 - "Kad odem, a poći ću".

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o Bratislavu Dikiću i njegovom oslobađanju Ostojić je rekao da Dikić nije osobođen.

-Apelacioni sud je vratio suđenje na prvi stepen i nije tačno da su oslobođeni i da državnog udara nije bilo - rekao je Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

-Kada će se Dikić vratiti na ponovno suđenje, možda kad i Marović na odsluženje kazne - dodaje.

Antonijević ističe da nije u situaciji da govori o toj temi, ali da se nije time bavio i da nije to pratio.

-Činjenica je da kod nas ima jako puno tema - rekao je reditelj.

PREDLOG BROJ 1 - Kad odem, a poći ću 1.deo i 2.deo

Govoreći o smrti Đorđa Balaševića i iskrenoj tuzi za smrću poznatog kantautora, Antonijević kaže da je njegova poezija dodirnula mnoge ljude u regionu.

-Kada ode veliki umetnik njega treba pamtiti po njegovim delima - rekao je Antonijević, dodajući da je on stasavo uz njegovu muziku i da je mogao još mnogo da pruži.

-Vezan sam za njegovu pesmu 'U razdeljak te ljubim' i 'Boža pub' - rekao je reditelj.

Ostojić je rekao da je otišao čovek koga su ljudi mnogo voleli.

-Niko to nije organizovao ni u Skoplju ni u Zadru. To je nostalgija za mladošću. Ne bi ovo moglo spontano da se desi da ga mnogi nisu voleli - ocenio je Ostojić, dodajući da ne misli da je sa njim umrla Jugoslavija, jer je ona umrla mnogo ranije.

Smatra da je bio i politička figura.

-Vole ga svi normalni i dobri ljudi. Ni Šešelj ne može da kaže da je nije tužan što je Balašević umro - kaže Ostojić, napominjući da je i korona nezgodna i da se treba čuvati.

Antonijević kaže da ono što je remek-delo to ostaje.

Šešelj je na to rekao da je ravnodušan.

-Sve što sam imao da kažem o Đorđu Balaševiću rekao sam dok je on bio živ - rekao je Šešelj.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ogorčen sam što se paganskim ritualima skrnave spomenici u Beogradu i Novom Sadu - rekao je Šešelj i osudio ljude koji su preko ime Svetozara Miletića prelepili Balaševićevo ime i da stoji u zaštitu Miletića, Pašića i Vuka Karadžića.

PREDLOG BROJ 2 - Bura zbog Dare 1. i 2. deo

Govoreći o filmu ''Dara iz Jasenovca'' Antonijević rekao da je bilo šanse i prilike da se ranije snimi ovakav film, ali da ''razne vlade koje su bile posle Tita'' su govorile ''nemoj, sad'' i da je uvek bilo nešto i na štetu žrtava koje su bile pobijene širom NDH ne samo u Jasenovcu.

Foto: TV Pink Printscreen

-Očigledno je da je snaga filma kao takvog mnogo jak - rekao je Antonijević.

-Predsednik Aleksandar Vučić je pitao da li možemo da uradimo Jasenovac i rekao je da pre svega njegovom autoritetu ovaj film je snimljen, država je stala iza tog projekta - dodao je on.

Kaže da je tv premijera ''Dare iz Jasenovca'' bila velika i da nisu on i njegov prijatelj producent Maksa Ćatović odlučili da su želili da se film vidi na televiziji i da su donirali narodu.

-Smatrali smo da je to jako bitno da se ova priča, koja čeka 75 godina, da bude ispričana - rekao je reditelj.

Osvrnuo se na kritike ''LA tajmsa'' Antonijević kaže da je jako bitno da shvatimo da niko neće pustiti suzu za našim žrtvama.

-Neka ovaj film bude ledolomac i neka krenu drugi brodovi za njim, jer je jasenovačka tema velika, a i druge teme koje su od nacionalnog interesa treba da se obrade - rekao je Antonijević.

Šešelj je rekao da misli da je ovo jedan od najboljih srpskih filmova svih vremena.

Foto: TV Pink Printscreen

-Nemam zamerki ni prema jednom glumcu, najteže je bilo onima koji su glumili ustaše - rekao je Šešelj i dodao da je mnogo čitao o Jasenovcu.

-Mislim da tema nije iscrpljena - naglasio je Šešelj, dodajući da je trebalo prikazati i masovne scene.

Smatra da moramo da orjentišemo naše ministarstvo kulture ka nacionalnoj kulturi.

-Moramo glavne istorijske teme da pretočimo na filmsko platno - ističe Šešelj.

Ostojić je rekao da ne može da govori o filmu jer ga nije gledao.

Šešelj kaže da ideja da Srbi snime film o Srebrenici nije loša, kao i o tome šta je prethodilo tome.

-Treba žigosati zločine. Ja ni jedan zločin nisam podržao - rekao je Šešelj.

Antonijević je rekao da hoće da kompletira seriju ''Dara iz Jasenovca'' te da se snima i o Oluji.

Foto: TV Pink Printscreen

-Oluja je važna, imamo brata i sestru Budu i Daru koje će zateći početak Oluje, i to je posttragedija jasenovačke dece - rekao je Antonijević.

PREDLOG BROJ 3 - Porfirije

Govoreći o izboru novog patrijarha Šešelj kaže da je postojao da je postojala bojazan da strane službe učine da vladika Grigorije bude izabran.

-Tražimo tri stvari od patrijarha - da se bori za ostanak KiM u sastavu Srbije, da se čuva crkvena imovina i da se održi jedinstvo srpskog naroda - rekao je Šešelj.

-Mislim da će on da nastavi politiku patrijarha Pavla i Irineja i ako bude istrajavao na tome da KiM ostane u sastavu Srbije imaće našu podršku - dodao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Antonijević je rekao da dok nije otišao u SAD nije imao jasnu sliku o podeli u crkvi.

-Treba da se molimo da njegova svetost vodi sve nas i da budemo svi zajedno - rekao je Antonijević.

Šešelj kaže da je Porfirije bio angažovan na mnogim poslovima i da verovatno ima širok krug poznanstava iz tog vremena.

-Ti opozicionari su tipovali na Grigorija i nisu zadovoljni, ako nije on - rekao je Šešelj i kaže da bi se zabrinuo da je jedan od kandidata bio Grigorije.

PREDLOG BROJ 4 - Vakcine za Crnu Goru

Avion Vlade Srbije sa premijerkom Anom Brnabić doneo je ove nedelje u Crnu Goru prvu isporuku od 2.000 doza vakcina Sputnjik V Crnoj Gori koje je donirala Srbija, uz odobrenje Moskve. Prethodno je Srbija donirala vakcine Severnoj Makedoniji.

Šešelj kaže da ceni indijsku medicinu i zahvalan je što nam je stigla AstraZeneca iz ove zemlje. Veruje, kaže, u ispravnost indijske vakcine. Kada je reč o donaciji vakcina, Šešelj kaže da je ovo dobar gest, ali da možda nije trebalo da premijerka nosi vakcine CG, budući da su proterali našeg ambasadora.

- Susret na aerodromu je bio srdačan, ja sam ga tako shvatio - kaže Šešelj.

Ostojić kaže da je Srbiji u interesu relaksacija regionalnih odnosa. Zato, kaže, da podržava sve što vodi ka poboljšanju odnosa. Kada je reč o čestitki koju je CG uputila Prištini povodom tzv. dana nezavisnosti, Ostojić kaže da donacija vakcina ne znači da možemo da zamerama određenoj zemlji na njenoj polici.

Foto: TV Pink Printscreen

Antonijević kaže da je i sam bio iznenađen uspehom Srbije jer, kako kaže, u gledali smo kako se Amerika apsolutno ne snalazi u borbi sa koronavirusom. Sad odjednom jedna mala Srbija kreće u agresivnu vakcinaciju i, kako kaže, osetio je dozu ponosa.

- Imamo Đokovića i divne sportiste, ali smo po, recimo, ekonomiji u zapećku - kaže Antonijević.

Foto: TV Pink Printscreen

PREDLOG BROJ 5 - Jelena za medalju

Povodom Dana državnosti, novinarka N1 Jelena Zorić dobila je državno odlikovanje - Srebrnu medalju za posebne zasluge. Mnogi su smatrali da, zbog političkog stava, treba da se odrekne ove nagrade.

Ostojić kaže da mu je to neverovatno i da su novinari preuzeli opoziciono delovanje, a sada jednog od tih novinara prozivaju jer je prihvatio nagradu. Institucije se, kaže, menjaju kroz institucije, a sve drugo je revolucija.

- Za revoluciju je potrebna revolucionarna organizacija, situacija i podrška iz inostranstva. Od svega toga postoji samo Jovo Bakić. U redu je da se primi nagrada i podržavam Jelenu Zorić koja je, sve što je radila, radila profesionalno i korektno - kaže Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Šešelj kaže da je Jelena Zorić zaslužila da bude odlikovana i ocenjuje da mnogi imaju pogrešnu svest - odlikovanja dodeljuje država, a po ustavu ih dodeljuje predsednik države.

Antonijević kaže da narod poštuje državu i podseća da je on jedan od odlikovanih za Sretenje i da služi narodu i državi.

- Kod nas je problem taj što vas jedan režim odlikuje, a drugi praktično vodi na streljanje zbog tog odlikovanja. Odlikovanje je to što dodeljuje država Srbija, a danas u liku predsednika Vučića. Ako hoćemo pravni sistem, treba da se dogovorimo da ga svi poštujemo - kaže Antonijević.

GLASANJE:

Šešelj kaže da bi glasao za predlog broj 2, a Ostojić i Antonijević za predlog broj 1.

#Hit Tvit

#emisija