AKTUELNO

Film "Dara iz Jasenovca" nikog nije ostavio ravnodušnim. Devojčica Biljana Čekić je maestralno odglumila veoma tešku i zahtevnu ulogu, ali ono što je još neverovatnije je da umetnost imitira život, što se desilo i u ovom slučaju.

Ono što je privuklo pažnju javnosti je i to da je upravo Biljanina prabaka bila u zloglasnom logoru, a sada se na društvenoj mreži Tviter pojavila fotografija prijavnice dolaska u Jasenovac Zdravke Čekić. Kao što se vidi na fotografiji, datum prijave je 11.10.1942. godine.

- Prijavnica dolaska u Jasenovac prababe Biljane Čekić, Zdravke Čekić. 9 članova porodice Čekić je ostalo u Jasenovcu. Preživeli su nam podarili devojčicu koja je na svojim plećima ponela istoriju svojih predaka. Sudbina piše epike, uvek - piše u opisu fotografije na tviteru koja je dobila mnoštvo lajkova i ritvitova.

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

#Dara iz Jasenovca

#Film

#glumica