AKTUELNO

Slobodno se može reći da je ovo ostrvo jedan ogroman hotel, isključivo namenjen uživanju, opuštanju i odmoru u veoma atraktivnom prirodnom okruženju.

Ostrvo Bora Bora pripada grupi Ostrva zavetrine, koja spada u Društvena ostrva Francuske Polinezije. Ostrvo je udaljeno 260 kilometara od Papetee, glavnog grada ove prekomorske francuske teritorije.

Ostrvo se smatra jednim od najlepših na svetu zbog svoje kristalno čiste vode, laguna i koralnih grebena koji ga okružuju.

Foto: Foto: Pixabay

Ostrvo je najveća međunarodna turistička destinacija, koja se odlikuje luksuznim akva-orijentisanim odmaralištima. Turiste privlači prelepa priroda i očaravajuće plaže. U sredini ostrva nalaze se ostaci nekadašnjih vulkana Paia i Oteman koji su visoki i do 727 metara.

Bora Bora je iznenađujuće mala, ali lepota ostrva oduzima dah. Savršeno bele peščane plaže zapljuskuje smaragdnoplava voda. Planina Otemanu, nalik dvorcu, para nebo, a zavodljive tropske padine i doline prekrivene su cvetovima hibiskusa. Palminim listovima prekriveni motu bungalovi okružuju blistavu lagunu poput nežne ogrlice.

Glavno naselje je Vaitape, a nalazi se na zapadnom delu ostrva.

Foto: Foto: Pixabay

Prvi stanovnici Polinežani došli su u četvrtom veku, a prvi moreplovac koji je organizovao putovanje Evropljana do ovog ostrva bio je Džejms Kuk. 1842. godine Bora Bora postaje francuski protektorat.

Ime Bora Bora nastalo je iz tahićanskog jezika i znači "prvo rođenje".

Foto: Foto: Pixabay

Bora Bora danas uglavnom zavisi od turizma. Poslednjih nekoliko godina izgrađena su naselja na malim ostrvima, koje okružuje laguna. Još pre trideset godina sagrađen je prvi hotel, i to u vidu bungalova koji stoje na štulama iznad vode. Ovi bungalovi zaštitni su znak ostrva, i nalaze se u većini Bora Bora odmarališta.

Luksuzna odmarališta više od 40 godina dočekuju parove iz celog sveta i poseban ugođaj za goste su doveli do savršenstva. Od izlaska do zalaska sunca, svaki centar je dizajnirao svoj set jedinstvenih momenata za svoje goste.

Bora Bora je poznata po ronjenju u koralnom grebenu. U vodama ima ajkula, pa se često organizuju izleti hranjenja. Duž ovog ostrva nalaze se prelepe plaže, bujni vrtovi, mnoštvo cveća i bilja.

Opijenost od beskrajnog istraživanja i ronjenja, po nestvarno tirkiznim lagunama, uzbudljiva vožnja kanuom, jahanje na talasima, džet ski, posmatranje predivnog zalaska sunca na krstarenju jedrilicom, samo su neke od aktivnosti koje ostrvo pruža posetiocima.

Foto: Foto: Pixabay

Za turiste je dobro da znaju da je na ovom ostrvu javni prevoz slabijeg intenziteta, autobusi saobraćaju najčešće na svakih sat vremena. Turisti se najčešće odlučuju da iznajme bicikl, što je vrlo dobar način da se upozna lepota ostrva, a rado se iznajmljuju i električni automobili.

Za kupoholičare tu su originalni umetnički predmeti, tahićanski biseri, parfemi i razna ulja i druge dragocene rukotvorine od drveta i slično.

I. P.

'