AKTUELNO

Blagoje Blago Jovović bio je borac Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi, i čovek koji je izvršio atentat na Anta Pavelića.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa najbližim srodnicima Blagoja Jovovića odali su počast kraj spomen ploče i obišli ulicu koja nosi ime po ovom borcu Jugoslovenske vojske u otadžbini i atentatoru na jednog od najvećih ratnih zločinaca Drugog svetskog rata Antu Pavelića.

Foto: Opština Zemun

- Postoje kontroverze oko ličnosti i samog čina Blagoja Jovovića, ali ono što jeste činjenica je Pavelićeva uloga u fašističkom paktu, u zlodelima koje je činila Nezavisna država Hrvatska. Upravo ovde u Zemunu je ta ista ustaška uprava radila na sistematskom uništenju Srba, Jevreja i Roma. O tome i svedoči logor koji je nosio ime Zemun. Takođe, ne smemo zaboraviti Jasenovac, staru Gradišku, Jadovno, decu sa Kozare i sva ona stratišta, jame i prolivenu krv u Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji. Nažalost, doživeli smo kao narod da nam se krvava istorija ponovi devedesetih godina i u vreme njihove ‘Oluje’ tu istu iskonsku mržnju prema svojim susedima sam osetio na svojoj koži, kao i moja porodica i mnogi moji prijatelji i poznanici. Gonjeni šahovnicom smo stigli do Zemuna, gde evo posle 26 godina samo želimo da se istina ne zaboravi, da se čuje glas preko 250 hiljada prognanih i na hiljade ubijenih, da se sazna koliko je popaljeno srpskih kuća, koliko je ugašeno viševekovnih ognjišta. Govoreći istinu jedino možemo imati budućnost u miru i napretku, upravo za našu decu, za one mlade koji su se rađali posle velike tužne kolone iz ’95 godine - rekao je predsednik Kovačević.

Foto: Opština Zemun

Posle obilaska Ulice Blagoja Jovovića i odavanja počasti kod spomen ploče, koja je postavljena početkom avgusta prošle godine, zamenik gradonačelnika Goran Vesić priredio je svečani prijem u Skupštini Grada Beograda za kćer Blagoja Jovovića Mariju, kao i za potomke Blagojevog brata Veljka Jovovića – unuke Sandru i Velibora Jevrića.

Foto: Opština Zemun

Blagoje Blago Jovović (Kosić kod Danilovgrada, 1922 — Rosario, 2. juna 1999) bio je borac Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi, i čovek koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca Drugog svetskog rata Anta Pavelića 10. aprila 1957. godine u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa.

Foto: Opština Zemun

Događaju su prisustvovali pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Andrijana Kukolj, kao i pomoćnici gradonačelnika Andreja Mladenović i Aleksandar Marković.

#Gavrilo Kovačević

#Zemun