AKTUELNO

Novinarka Televizije Pink Gordana Uzelac, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti odlikovao srebrnom medaljom za zasluge, prvi je novinar koji je ušao u crvenu kovid zonu i to u momentu kada je infekcija "besnela".

Gordana kaže da je to bilo hrabro, ali da bi sve ponovila bez razmišljanja.

- Bez razmišljanja bih ponovo ušla jer je bilo važno biti prvi i pokazati ljudima kako izgleda crvena zona. Do tada smo samo od lekara i stračnjaka mogli da čujemo kako izgleda crvena zona, da se tamo bore za živote ljudi. Pokazali smo kako izgleda borba naših heroja za ljudske živote – navela je Uzelac.

Prisećajući se izveštavanja iz crvene zone, ističe da nije imala strah od toga kakvu će priču da donese, već samo od nepoznatog.

Foto: TV Pink Printscreen

Postoji strah kada skidate skafander jer morate da vodite računa da ne dođe u dodir sa vašom odećom jer je kontaminirano. I onda sam čekalo samo da prođe sedam dana i da mi nije ništa.

Gordana kaže da su njeni roditelji, kao i sestra ponosni na nju.

- Plakali su – kazala je Gordana i kratko se osvrnula na negativne komentare na društvenim mrežama:

Foto: TV Pink Printscreen

Baš na tim društvenim mrežama sam pročitala da ljudi ne mogu da sakriju zaljubljenost, kijavicu i sujetu

Među laureatima su i najstarija volonterka Crvenog krsta Danica Šmic, koja je dobila zlatnu medalju za zasluge i kompozitor Minja Subota, koji je odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde. Oni su takođe bili gosti Novog jutra.

Šmic je skormno istakla da volonterima u Crvenom krstu pandemija nije bila prepraka i nije ih sprečila da pomažu, već su se adaptirali na nove uslove.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne mogu da ne pešačim, moj organizam oseti da nisam dovoljno metara prešla. Od ranog jutra sam već na terenu – kaže ona.

Na Minju Subotu najjači utisak su ostavila priznanja koja su dodeljena lekarima.

- Bio je to jedan izuzetan događaj. Bilo je dostojanstveno. Ono što je obeležilo dodelu odlikovanja jeste to što su došli medicinski radnici iz cele Srbije – naveo je Minja Subota.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, bilo je potresno to što su dolazili članovi porodica preminulih lekara koji su posthumno odlikovani.

Povodom Dana državnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić sretenjskim priznanjima je juče odlikovao zaslužne pojedince i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije i novinarstva.

#Gordana Uzelac