AKTUELNO

Početkom aprila očekujemo 2 miliona vakcina u Srbiji, rekao je za Novo jutro TV PINK ministar za inovacije Nenad Popović.

Popović je rekao da je ruska delegacija jako zadovoljna onim što su videli u Torlaku, i dodao da su bili impresionirani i da su zatekli mnogo bolje stanje i više nego što su očekivali.

„Zadnjih 7, 8 godina Torlak se podiže u svakom smislu i to je primetno u celom regionu. Ali ono što je najvažnije jeste da Torlak ima stručni kadar, što su takođe potvrdili i ruski stručnjaci. Videli su mnogo više tehnološkog potencijala nego što su očekivali“, rekao je Popović.

Kako kaže, posle ovog ispitivanja u EU i izveštaja koji je došao i gde su se impesivno odazvali o ruskoj vakcini Sputnjik V, Rusi danas imaju zahteve od mnogih zemalja, ne samo da je kupuju nego i da je proizvode.

Foto: TV Pink Printscreen

„Pretpostavke su da će posle impresivnih odziva za vakcinu, EU odobriti i Sputnjik za celu Evropu. Početkom aprila očekujemo 2 miliona vakcina u Srbiji, a jučerašnja poseta Torlaku i razgovori doveli su do zaključka da je Srbija spremna za prvu fazu proizvodnje vakcine Sputnjik V“, rekao je Popović.

Kaže, u narednih 15 dana očekuju specijaliste koji se bave konkretnom prozvodnjom i kaže da bi puna proizvodnja Sputnjika V u Srbiji mogla da se započne za nekih 7 do 9 meseci.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, rekao je da je velika vest to što su ruski stručnjaci stigli u zavod Torlak i dodao da je ovo odlična prilika da se Torlak digne na onaj nivo kao što je nekada bio, kao i da je to velika šansa za srpsku industriju.

„Ovo što se dešava je posledica odličnih odnosa između Vučića i Putina i njihove saradnje na najvišem državnom nivou. Rusija gleda Srbiju kao pravog prijatelja. Među prvima su nam ponudili zajedničku proizvodnju“, potvrdio je Lazanski.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je to posledica decenijske skladne saradnje i dodaje da Rusija u ovom trenutku razvija šest vakcina.

Dodaje da se sprovodi masovna vakcinacija u Rusiji i dodaje da kada je u pitanju izvoz, da je Rusija podnela zahtev za izvoz EU i dobila je dozvolu u 24 zemlje.

„U januaru je u Rusiji proizvedeno 7 miliona vakcina, u februaru će biti oko 11, a u martu oko 15 miliona vakcina, dok se takođe u martu očekuje i početak vakcinacije i tom drugom vakcinom u Rusiji, a treće u aprilu. Za sada se govodi o tri, ali razvija se ukupno 6 vakcina“, rekao je Lazanski.

#Miroslav Lazanski

#Nenad Popović