AKTUELNO

Za većinu tih država nam je potreban negativan PCR test, dok u 117 zemalja ne možemo trenutno da kročimo.

Protekle nedelje mnoge države sveta odlučile su da ponovo zatvore granice zbog naglog porasta broja novoobolelih od koronavirusa. U ovom trenutku, u čak 117 zemalja sveta građanima Srbije je zabranjen ulazak, dok je dozvoljen u 43 zemlje, uglavnom uz negativan PCR, kao i još nekoliko afričkih i ostrvskih uz dodatnu vizu.

Za one koje brinu kuda je sve slobodno putovati, Kurir predstavlja detaljan spisak zemalja čije granice možemo preći. Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da države mogu da donose različite mere, pa i one o tzv. vakcinalnoj legitimaciji ili „kovid pasošima“, ali da je stav SZO jasan i tome protivan.

ULAZAK U SRBIJU BEZ PCR TESTA DOZVOLJEN JE IZ:

- Albanije

- BiH

- Severne Makedonije

- Bugarske

- Crne Gore

- Mađarske

UZ NEGATIVAN PCR TEST MOŽEMO PUTOVATI U:

1. Albanija

2. Jermenija

3. Barbados

4. Belorusija

5. Ukrajina

6. BiH

7. Brazil

8. Čile

9. Kina

10. Kolumbija

11. Turska

12. Kostarika

13. Trinidan i Tobago

14. Hrvatska

15. Kuba

16. Kipar

17. Surinam

18. Dominikana

19. Dominikanska Republika

20. Ekvador

21. Zambija

22. Severna Makedonija

23. UAE

24. Slovenija

25. Crna Gora

26. Bugarska

27. Moldavija

28. Uzbekistan

29. Mađarska

30. Rumunija

31. Tunis

32. Vanuatu

33. Haiti

34. Kirgistan

35. Svazilend

36. Grenada

37. Palestina

38. Panama

39. Peru

40. Rusija

41. Singapur

42. Slovačka

43. Gambija

Foto: Pixabay.com

Severna Makedonija

Od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa.

Slovenija

Državljani Srbije ili lica koja imaju boravak u Srbiji, ukoliko ne dolaze iz zemalja na zelenoj listi, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana ili uz posedovanje PCR testa, ne starijeg od 48 sati, urađenog ili u Srbiji ili u jednoj od zemalja EU, odnosno šengenskog prostora.

Austrija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim onima koji imaju regulisan boravak u Austriji, kao i u posebnim slučajevima: za lica koja putuju iz poslovnih razloga, jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu lečenja, radi početka ili nastavka studija, u cilju naučnog istraživanja, prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima, zbog važnih događaja u krugu porodice (venčanja, krštenja, rođendani, neperiodične posete životnom partneru).

Hrvatska

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga, poput lečenja, smrtnog slučaja, vlasnici su nekretnina u Hrvatskoj ili drugih ličnih neodložnih razloga, mogu ući u tu zemlju uz negativni PCR test, ne stariji od 48 sati ili sa PCR testiranjem po dolasku u Hrvatsku uz obaveznu samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza. Crna Gora

Građani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Albanija

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju kroz tu zemlju.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Bugarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Mađarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku, već samo uz saglasnost mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, a uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja. Licu koje dobije saglasnost biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana.

Rumunija

Od 15. februara građani Srbije, ali i drugih zemalja moraće u obavezni karantin od 14 dana, a ukoliko posedujete negativan PCR test, mera izolacije ostaje na snazi, ali u trajanju od 10 dana.

#Putovanja

#Test

#korona