AKTUELNO

U terorističkom napadu u Mančesteru na koncertu Arijane Grande poginulo je najmanje 22 ljudi, uglavnom mladih, a više od 150 ih je povređeno.

Teroristički napad u Mančesteru iako je izveo jedan napadač, on ipak nije sam delovao, već je u pitanju teroristička organizacija, ocenili su profesor Goran Matić i novinar iz Londona Siniša Ljepojević.

Gostujući u jutarnjem programu televizije Pink oni su rekli da je metodologija napada u kome su meta bila deca, promenjena.

Foto: Printscreen

- Metodologija izvršenja napada je ovaj put neočekivana, prvi put su žrtve deca i omladina, iako je takav bio javni skup, ovakav napad je nezapamćen. Čak ni za vreme II Svetskog rata, nikad se nije desilo da budu napadnuta deca – rekao je Matić.

Matić je rekao da je napadač, koji je poreklom iz Libije, prva generacija imigranata u Velikoj Britaniji,  odnosno da je on tu i rođen i da prema evropskom modelu on ne bi trebalo da bude izvršilac terorističkog napada, ali vidimo da je on ipak imao kontakte sa teroristima.

Ocenio je da su prva i druga generacija dece koja su arpaskog porekla pogodan plena za radikalizaciju i priključivanje u terorističke organizacije.

Foto: Printscreen

Ljepojević je rekao da je nekoliko osoba uhapšeno, ali da još nije potvrđeno da li su oni u vezi sa napadom u Mančesteru.

- Uhapšen je brat od napadača i još nekoliko ljudi, ali policija ne tvrdi da su oni u nekoj vezi sa napadom - rekao je.

Matić je rekao da je poruka napadača bila da nema bezbednih mesta u Evropi, i da se vodi debata šta bi mogao da bude sledeći cilj, ocenjujući da bi to mogao da bude neki tržni centar u kome uvek ima mnogo ljudi.

#Goran Matić

#Mančester

#Napad

#Siniša Ljepojević

#Terorizam

'