AKTUELNO

Popularni glumac Dragan Maksimović Maksa preminuo je na današnji dan pre 20 godina od posledica brutalnog prebijanja od strane grupe neonacista, navijača Rada.

Maksa je pretučen 18. novembra 2000. u nekadašnjem restoranu "Beli grad" jer su huligani, nakon izgubljene utakmice, zbog njegove tamnije puti pomislili da je Rom i to im je bio dovoljan razlog za ovaj zverski napad.

Zbog toga što je bio astmatičar, dijabetičar i operisan od katarakte, Maksimović im se nije suprotstavio kako bi zaštitio sveže operisano oko. Vlasnik restorana nije pritekao u pomoć gostu u nevolji, već ih je sve isterao na ulicu, gde je nastavljeno nemilosrdno batinanje naočigled prolaznika, koji su okrenuli glavu od prizora bespomoćnog sugrađanina.

Kada su konačno odlučili da šutiranje privedu kraju i pobegnu, za Maksu je već bilo kasno. Njega je rođak odvezao u Urgentni centar, gde su ustanovljeni prelomi butne kosti i karlice. Početkom februara on je pao u komu iz koje se nikada nije probudio.

Dragan Maksimović je do poslednjeg momenta odbijao da identifikuje napadače, tražeći "da se ovi mladi ljudi ne hapse", te mladići koji su zaslužni za njegovu smrt do danas nisu identifikovani.

Na mestu na Zelenom vencu na kom se dogodio ovaj incident postavljena je spomen-ploča posvećena ovom glumcu, a na godišnjicu njegove smrti kolege i prijatelji iz Narodnog pozorišta upravo tu polažu cveće.

Foto: Printscreen YouTube/TvStudioB

Maksimović je tokom karijere ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Svima je dobro poznat iz filmova "Petrijin venac", "Šmeker", "Vreme čuda", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Pad Italije", "Nož", "Mi nismo anđeli", "Crni bombarder", "Stršljen", "Lepa sela lepo gore", kao i serija "Otpisani", "Priče iz majstorske radionice", "Gore-dole"...

Za tri decenije na scenama ovog teatra ostvario je zapažene uloge u mnogim legendarnim predstavama - "Sarajevski atentat" (Nedeljko Čabrinović), "Lenjin, Staljin, Trocki" (Genrih Grigorijevič Jagoda), "Kosovska hronika" (Avdula), "Ribarske svađe" (Bepo), "Poslednja potera za zlatom" (Cager), "Maksim Crnojević" (Dužde od Mletaka)...

Tragični kraj zvezde

Njega je navodno, pretukla grupa skinhedsa, povezanih sa grupama “Krv i čast” i navijačkom “United force”. Nezvanično, bila je to skupina mladića ljuta zbog izgubljene utakmice. Koji god da je bio razlog jedno je neopozivo - bili su samo željni nasilja!

Sve se desilo naočigled mnogobrojnih prolaznika i gostiju restorana koji su, baš tada, rešili da okrenu glavu i ne pomognu.

Tri meseca kasnije, 4. februara 2001. Dragan Maksimović je umro od posledica prebijanja, tri dana pred svoj 52 rođendan.

#Dragan Maksimović