AKTUELNO

Smena visokih temperatura, snega i kiše, vreme je koje prognoziraju meteorolozi, a početkom februara biće i do 15 stepeni.

Naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, a na severu i zapadu i ledenom kišom, vreme je koje nas očekuje u noći između četvrtka i petka, ali i sutra kada će minimalne jutarnje temperature iznositi od -9 do -3 stepena.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, sutra nas tokom dana očekuje razvedravanje, uz osetno toplije vreme, jer će nam sa juga i jugozapada pristizati veoma topla vazdušna masa, pa će maksimalna temperatura uz jugozapadni vetar biti od 8 stepeni na jugoistoku do 14 na severozapadu i zapadu Srbije, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu do 16.

- Kako će u toku u noći između petka i subote preko centralne Evrope premeštati centar ciklona dalje prema istoku, ovaj ciklon će Srbiji doneti novo prolazno naoblačenje sa kišom, ali ćemo ostati u toplom sektoru ciklona. Sneg se očekuje samo na najvišim planinama - kaže Đurić.

U subotu će tokom dana doći do razvedravanja, pa će biti pretežno sunčano i veoma toplo za ovo doba godine, uz maksimalne temperature od 10 do 16°C.

- Iznad severa Italije će se formirati ciklon koji će se u nedelju premeštati preko Jadranskog mora, a potom krajem dana i tokom noći svojim centrom i preko našeg područja i Srbije. Ovaj ciklon doneće Srbiji u nedelju naoblačenje sa kišom, ponegde i čak pljuskove sa grmljavinom. Srbija će veći deo dana biti u toplom sektoru ciklona, uz maksimalne temperature od 6°C u severnim do 14°C u centralnim, zapadnim i jugoistočnim predelima Srbije, dok će sever Vojvodine biti u hladnom sektoru ciklona, uz temperature oko 0°C i uz pojavu ledene kiše - objašnjava meteorolog.

Foto: TV Pink Printscreen

Krajem dana i tokom večeri centar ciklona i hladni front preći će, dodaje on, preko Srbije, tako da će južno strujanje zameniti severozapadno, a doći će do priliva i hladnije vazdušne mase. Očekuje se pad temperature, pa će sneg početi da pada prvo na planinama, a u toku večeri i noći ponedge će kiša i u nižim predelima Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, naročito na severu i zapadu Srbije.

- Ipak, temperature će u većini predela biti oko i iznad nule, tako da se sneg u nižim predelima ne bi ni zadržavao ili bi se formirao tek manji pokrivač, ali bi se zato na planinama povećao postojeći snežni pokrivač.

U ponedeljak, 1. februara će, posle oblačnog jutra sa mešovitim padavinama, tokom dana doći do delimičnog razvedravanja. Maksimalna temperatura kretaće se od 5 do 10 stepeni.

Od utorka će biti suvo i osetno toplije. Dakle, nakon što nas narednih dana očekuje serija ciklona sa prolaznim padavinama, očekuje nas relativno toplo vreme, uz manje zahlađenje u nedelju i ponedeljak.

- Prema trenutnim prognozama, prva nedelja februara doneće osetniji porast temperatura, a one bi u nastavku sedmice mogle ponegde biti i više od 15 stepeni, tako da pravog zimskog zahlađenja za sada nema bar do 5., 10. februara, posle čega bi prema trenutnim prognozama vreme ponovo bilo u skladu sa kalendarom - zaključuje Đorđe Đurić.

#Vremenska prognoza