AKTUELNO

Slučaj dečaka (10) iz Rakovice koji se obesio dok su njegovi roditelji bili u prodavnici, a sumnja se da je to učinio zbog izazova "blekaut" na društvenoj mreži Tik tok duboko je uznemirila javnost u Srbiji.

Sagovornici Pinka ističu da se na društvenim mrežama može naći sijaset sadržaja koji visokorizični, te da roditelji moraju delovati preventivno i kroz razgovor deci objasniti kakve uzročno posledične veze nosi određeno ponašanje.

Psiholog Aleksandra Janković je istakla da postoji veliki broj izazova na društvenim mrežama koji podrazumevaju povređivanje i samopovređivanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Moramo živeti sa decom, dati im smernice. Važno je sa njima razgovarati o različitim situacijama. Možete 24 sata sedeti sa detetom, a ne postići ništa. Važno je da vreme kvalitetno iskoristite

Na društvenim mrežama, istakla je ona, postoje sadržaji koji su visokorizični.

- Mi vodimo računa da se u elektronskim medijima ne objavljuju sadržaji koji bi ugrozili decu, a ista ta deca se uključe na društvene mreže na kojima postoji sijaset opasnosti. Gledala sam koje sve vrste izazova postoje, pa to je da ne verujete! Od ovog "blekauta", bio je izazov selotejpa, znači lepe se za nameštaj, pale se, posipaju se solju i trljaju ledom da vide ko će duže izdržati u bolu...- ukazala je Janković.

Decu zabavlja drama. Onaj ko dobije više lajkova postaje junak. Dobijaju gratifikaciju pred vršnjakom grupom i izlaze iz anonimnosti . Što smo civilizovaniji, sve više težimo tami

Janković je ukazala da je zbog sličnog slučaja Tik tok u Italiji zabranjen sada za decu.

Prof. dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ističe da su deca u takvom uzrastu da još nisu zrele, formirane ličnosti, jako su sugestibilni, ne shvataju uzorčno posledične veze na pravi način.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni nemaju sposobnost da uvek na pravi način povežu uzrok i posledicu. Naravno da su im novi sadržaji inetresantni, da neće odustati od toga šta se tamo dešava. Važno je u promociji mentalnog i javnog zdravlja, prevenciji ovakvih događaja edukovati stanovništvo o tome koliko je važno da roditelji i deca budu jako bliski, da bi uspostavili odnos poverenja - istakla je Stašević.

Prema njenim rečima, moramo da se bavimo suštinom i da preveniramo ponašanje koje može da dodvede do ovakvih tragedija.

Mi nikada nećemo moći da zabranimo napredak tehnologije koji će doneti i neke ovakve sporedne efekte u smislu prezentacije sadržaja koji nisu prihvatljivi. Moramo vršiti neku vrstu kontrole i razgovora u kojem ćemo dobro objasniti sve vrste opasnosti

Stašević je napomenila da su samoubistva kod dece atipična i impulsivna. signal da nešto nije u redu je promena ponašanja, agresivnost, promene u apetitu, spavanju i destruktivnost.

#Izazov

#Smrt

#tik tok