AKTUELNO

Da bi se izbegle gužve, od danas na svim punktovima u zemlji mogu da se vakcinišu samo građani sa zakazanim terminom, odlučila Vlada Srbije

Sve tri dostupne vakcine u Srbiji efikasne su i protiv novog soja koronavirusa, koji se nedavno pojavio i kod nas, a za sve koje prime prvu dozu cepiva obezbeđena je i druga, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

- Pozivamo građane da se što pre vakcnišu i vlada veliko interesovanje. Ove tri vakcine efikasne su i za novi soj, a širenje panike potpuno je kontraproduktivno. Svi koji su primili prvu dozu na vreme će primiti i drugu - rekao je dr Đerlek.

On je juče za TV Hepi dodao da od 24. decembra, kada je počela masovna vakcinacija protiv kovida u zemlji, nije prijavljen nijedan slučaj ozbiljnijih negativnih reakcija.

U Srbiji je dosad vakcinisano 265.000 građana, a prethodnih dana na svim punktovima širom Srbije vakcinisani su građani koji su pozivani, ali i oni koji su bez poziva došli da prime cepivo, pa su u nekim mestima primećeni i redovi zbog velikog odziva ljudi. Zbog toga je Vlada Srbije juče odlučila da od danas na svim punktovima za vakcinaciju mogu da se vakcinišu isključivo oni koji su nakon prijave dobili poziv od E-uprave sa terminom vakcinacije.

- Nema nikakve potrebe, niti je u interesu javnog zdravlja da se stvaraju redovi i gužve građana koji nemaju zakazan termin, jer će svi dobiti vakcinu u skladu sa planom prioritizacije. Ovakva odluka doneta je zbog toga što se svakoga dana uvećava broj građana koji se nisu prijavili za vakcinaciju, a dolaze ispred punktova ili zdravstvenih ustanova kako bi se vakcinisali. Zbog toga Vlada Srbije još jednom poziva sve građane da dolaze na vakcinaciju isključivo u terminu kada im je ona i zakazana - saopštila je Vlada.

PROF. DR BRANISLAV TIODOROVIĆ: Britanski soj se nije raširio

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović uverava da se novi, zarazniji britanski soj korone, koji je u Srbiju donela Novosađanka koja je 31. decembra avionom iz Londona stigla u našu zemlju, u međuvremenu nije raširio jer su pronađeni svi njeni kontakti. On ipak upozorava da je sve ovo razlog više da se ne popuštaju postojeće mere protiv koronavirusa, jer je realno očekivati još novih slučajeva: - Ona je doputovala 31. decembra i uzorkovana je tada, ali sekvenciranje ne može tako brzo da se izvrši. Pitanje je da li smo mi i pre toga imali neki slučaj. Moramo da budemo spremni da će se pojavljivati - rekao je on za Telegraf.rs.

Inače, juče je na Beogradskom sajmu, pored 18 vakcinalnih punktova u Hali 11, otvorena i Hala 3 za vakcinisanje građana.

- Kada ova dva punkta budu zajednički radila, moći ćemo da vakcinišemo već u ovom danu oko 8.000 građana. Očekujemo da ćemo kapacitete povećavati u narednim danima, a sa ovim punktom očekujemo već do kraja nedelje da to bude između 10.000 i 11.000 građana - saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da je počelo i sa pripremom punkta u Belekspo centru na Novom Beogradu, koji će biti završen najkasnije do petka i gde će moći da se imunizuje oko 3.000 ljudi dnevno.

Radnici „Gradske čistoće“, njih 14.000 prijavljenih, juče su bili vakcinisani na Sajmu, kao i zaposleni u Pošti, „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji“, rudari iz „Kolubare“ i površinskog kopa „Drmno“ u Kostolcu, radnici EPS sa direktorom Miloradom Grčićem na čelu, ali i drugih preduzeća.

#Vakcina

#vakcinacija