AKTUELNO

Ministarka je predstavnicima ministarstava BiH i Crne Gore predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović predložila je da nadležni organi Srbije, Crne Gore i BiH hitno formiraju radne grupe za rešavanje problema plutajućeg otpada na Limu i Drini.

Ona je kazala da je u toku uklanjanje više od sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada, koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, što obavljaju ekipe JVP "Srbijavode" i EPS-a.

Vujović je na onlajn sastanku sa predstavnicima ministarstava BiH i Crne Gore, koji je održan na njenu inicijativu, predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti u rešavanje decenijskog problema plutajućeg otpada na Limu i Drini.

Ona je kazala da bi, dok se zbog poštovanja procedura ne steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, Vujović trebalo da svako u svom resoru u narednim danima formira radnu grupu, kako bi se na tehničkom nivou pristupilo tom problemu i mapirale divlje deponije.

Vujović je ukazala na hitnost rešavanja problema otpada na Limu i Drini i pozvala na saradnju kolege na republičkom nivou, kao i jedinice lokalne saomouprave koje se nalaze u slivu tih reka.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Ratko Mitrović predložio je formiranje komisije za razmatranje problema u cilju definisanja dalje saradnje.

Državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Mrdak dodao je da niko ne spori da najviše otpada dolazi sa teritorije Crne Gore, kao i da mapiranje nesanitarnih deponija još nije urađeno, ali i poručio da nema alibija da se ne krene u hitne akcije i mere.

Predstavnici Crne Gore izrazili su spremnost da zajedničkim projektom za regulisanje ovog problema tri države apliciraju za EU fondove, čime bi dali dobar primer regionalne saradnje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je da je regionalna saradnja imperativ i da je važno što postoji politička odluka da se taj problem rešava zajedničkim angažovanjem.

Pomoćnica ministarke za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da očekuje konkretne aktivnosti na terenu, jer je u prethodnom periodu bilo dosta strategija i odluka koje su, kako je navela, ostale ''''mrtvo slovo na papiru''''.

Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno da se radi na podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine kako otpad iz domaćinstava ne bi završavao u rekama.

#Irena Vujović