AKTUELNO

U selo Blagača 2006. godine vratilo se dvanaestak povratnika, uglavnom starijih ljudi. Najmlađi žitelj je do sada bio Dušan Janković, koji se prošle godine oženio, a od pre mesec dana selo je bogatije za još jednog stanovnika - malog Radoša.

Radoš je prva beba rođena posle više od dve decenije u povratničkom selu Blagača kod Đurakovca.

Foto: TV Pink Printscreen

Do sada sam ja bio najmlađi u selu, sad je moj sin Radoš. Ovde ima dvadesetak domaćinstava, većinom stari ljudi. Drago mi je da sam postao otac, nadam se da će u ovom selu biti još mladih - kaže Dušan Janković, otac malog Radoša.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljubav je bila najveći razlog da se Sanja, posle dvadeset godina vrati u svoje rodno mesto i tu zasnuje porodicu.

Pre rata sam živela ovde, potom smo se raselili u Trstenik i posle 20 godina vratila sam se ponovo u svoje selo. Mi smo se pre rata družili, išli u školu zajedno, dolazila sam na odmor ovde u selo i tako smo obnovili ljubav - kaže mama najmlađeg stanovnika Blagače.

Foto: TV Pink Printscreen

Podmladak u selu je podstrek za sve Srbe ovog i okolnih sela opštine Istok za povratak i opstanak na ovim prostorima.

Kako Opština Istok, tako i Kancelarija za KiM pomažu porodice koje imaju decu. Ovde smo danas u selu, gde se posle 20 godina rodila prva beba i ovo je podstrek i za buduće povratnike i za ovu porodicu i za nas, kao Opštinu, da se trudimo da pomognemo koliko možemo ovakvim i sličnim porodicama, kako bi nas bilo više - istakao je Mališa Đurić, predsednik Privremenog organa Opštine Istok.

Foto: TV Pink Printscreen

Iako u selu možda nemaju idealne uslove za život, Jankovićima sigurno ljubavi ne manjka, a prema njihovim rečima, nadaju se da će uskoro Radoš dobiti brata ili sestru i tako ponovo udahnuti život Blagači, u kojoj su poslednjih godina živele samo starije generacije.

Video: TV Pink