AKTUELNO

U Novom Sadu je danas obeležena 79. godišnjica Novosadske racije na Keju žrtava racije kod spomenika "Porodica".

Obeležavanju pomena prisustvovao je, između ostalih, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dok je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održao besedu i molitveni pomen, a potom je u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen i besedu održao Njegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej, saopšteno je iz Grada Novog Sada.

Foto: Grad Novi Sad

Vence na spomenik ''Porodica'' na Keju žrtava racije pored predstavnika Grada Novog Sada, položili su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.Vučević je istakao da je kod spomenika "Porodica" pre 79 godina sproveden stravičan pogrom nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Foto: Grad Novi Sad

-Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplja samo u januaru - da tuguje, već koja mora stalno da se drži zajedno, u smehu i u suzama, u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti. I danas smo sabrani i složni, na mestu koje svedoči o fašističkom bezumlju, na mestu najveće novosadske tuge - rekao je Vučević.Novom Sadu je, kaže, zauvek ostala trauma, a čovečanstvu opomena.

Foto: Grad Novi Sad

Dodaje da ako se ne budemo sećali prošlosti, strašna istorija i još strašniji zločini se mogu ponoviti.

-Zloglasne Novosadske racije u kojoj su na stratište odvođene čitave porodice treba da se sećamo ne zato da bismo bili ljuti i ogorčeni, ili da bismo na mržnju odgovarali mržnjom, već da bi nas to bolno sećanje ojačalo u daljoj borbi protiv fašizma, antisemitizma, protiv patološke mržnje i zla - poručio je Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

-Tog januara bilo je ledeno hladno u Novom Sadu, Dunav je bio zaleđen i natopljen krvlju. Nezapamćeni masakr je počeo na Božić i trajao je sve do 29. januara. Novi Sad je između 21. i 23. januara 1942. bio sav obojen krvlju nevinih žrtava, dok su ubijanja u južnoj Bačkoj trajala puna 22 dana. Hortijevi fašisti su išli od kuće do kuće, od vrata do vrata, silom izvodili ljude, odvodili ih, ubijali mučki, metkom u potiljak, bacali tela u kamione, iz kamiona u zaleđen Dunav, ili su ih žive bacali pod led. Starce, decu, žene ... čitave porodice samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi. Tog jezivo krvavog januara 1942. godine, u zverskom pogromu, Novosadskoj raciji, kakav civilizacija ne pamti, našem gradu i narodu je zauvek ostala trauma. Čovečanstvu je zauvek ostala opomena. I danas smo sabrani i složni, na mestu koje svedoči o fašističkom bezumlju, na mestu najveće novosadske tuge - kod spomenika „Porodica“ na novosadskom Keju žrtava racije. Zloglasnog zločina treba da se sećamo ne zato da bismo bili ljuti i ogorčeni, ili da bismo na mržnju odgovarali mržnjom, već da bi nas to bolno sećanje ojačalo u daljoj borbi protiv fašizma, antisemitizma, protiv patološke mržnje i zla. Želim da se ovakav zločin nikad nikom ne ponovi. Neka je večna slava svim nevino stradalim u Novosadskoj raciji. Budimo uvek svesni njihove žrtve, čuvajmo sećanje na njih, i borimo se protiv onoga što nas je zavilo u crno. Slava im, napisao je Vučević na svom Instagram nalogu.

#Miloš Vučević

#Pomen

#žrtve