AKTUELNO

Advokat Toma Fila govoreći o slučaju Mike Aleksića rekao je da je ovaj slučaj težak, da je teško utvrditi njegovu krivicu, jer je dosta vremena prošlo.

On je rekao je da je dva puta odbio da brani silovatelja koji je napastvovao devojčicu, ali da mu se ne dopada ''kada se stvari uzimaju kao da su stvari završene'' i naglašava da je osoba nevina sve dok se ne dokaže suprotno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi polazimo od toga, naročito kroz štampu, da je to završena priča. Nije tako – istakao je Fila za Pink.

- Radimo na tome da se promeni Ustav i ojača sudska vlast i treba da pustimo sud da dokaže šta je i kako je to bilo – dodaje on.

Kako kaže, kada žrtva odmah prijavi zlostavljanje onda ima tragova nasilja, upotrebe sile...

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović, Printscreen YouTube/StudioB

- Međutim kada prijavljujete nešto što se desilo pre 10 godina, mi imamo primer glumice koja je pre nekoliko meseci prijavila da je silovana i to se nikako nije završilo - podsetio je Fila i dodao da nikakav postupak nije poveden.

Naglašava da je, što vreme više prolazi, teže dokazati krivicu optuženog.

- Teško je i ubistvo rasvetliti posle 10 ili 20 godina. Mi kažemo koji smo u materiji u prvih 24 ili 48 sati ćete otkriti ubicu, posle toga je mnogo teško, treba neko da progovori – objašnjava Fila.

Dejan Nestorović, borac za ljudska prava i direktor NVO ''Sigurna pozicija'', složio se sa Filom i rekao da institucije moraju da rade svoj posao, te da prezupcija nevinosti itekako mora da postoji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mediji treba da označe to, ali pustimo da sudska vlast radi svoj posao. Nikako ne treba da idemo da stvaramo linč – naglašava Nestorović.

Predsednik Centra za bezbednost Stevan Đokić rekao je da mora da uvek postoji neka vrsta predrasude i da svi mislimo da se silovanja dešavaju u mračnim ulicama i haustorima, a u stvari oko 70 odsto silovanja su silovanja od strane poznatog počinioca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Žrtva uglavnom poznaje počinioca. U ovoj situaciji je vruć krompir u rukama sudije. U suštini prava istraga je obavljanje razgovora sa oštećenim i svedocima,. Ovde imate tu neku priču jedne strane koja optužuje drugu stranu , a koja opet nema nikakva dokaze da se odbrani, ali opet i oni imaju neku priču – kaže Đokić.

Kako objašnjava, tužilaštvo će ići na masovnost.

- Oni jedino mogu da dokažu da je kriv svedočenjem – naglašava Đokić.

Fila objašnjava i da se mora videti šta je od krivično-pravnog značaja, jer ako se nekome kaže da je debela i da ima krive noge, to nije od nikakvog značaja.

Glumica  Jelica Kovačević rekla je da je imala slično iskustvo kao polaznice glume Mike Aleksića.

- Ovo je strašna stvar. Ja sam prošla kroz ucenu producenta za ulogu – naglašava Kovačević, dodajući da želi da podrži sve žrtve zlostavljanja.

#Jutarnji program

#Mika Aleksić

#Novo jutro

#slučaj