AKTUELNO

U Višem sudu u Beogrdu podneta je prva tužba protiv NATO u ime vojnika, oficira, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su oboleli od kancera koji su boravili na KiM tokom bombardovanja Savezne republike Jugoslavije.

Tužbu je podnela advokatska kancelerija Aleksić iz Niša, a advokat Srđan Aleksić rekao je da je korišćenjem osiromašenog uranijuma povređeno pravo na život građana Srbije koji žive na KiM, kao i svima na KiM i jugu Srbije.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

- Želimo da prve tužbe i prvi moji klijenti budu isti kao advokata Anđela Tatalja iz Rima. Bili smo u istoj pravnoj poziciji, istom pravnom položaju, a izvor štete osiromašeni uranijum je bio i kod njih i kod nas. Radi se o nekoliko vrsta kancer – leukemija, kancer mozga, štitne žlezde, kostiju koji su specifični i izaziva ih osiromašeni uranijum – rekao je Aleksić.

Kako kaže to što tvrdi je dokazalo SZO. Jedan od onih koji je tužio NATO, a oboleo je od raka je penzionisani policajac Blagoje Šćekić iz Novog Sada.

On je radio kao policajac u Prištini od 1971. godine do bombardovanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Pored svih NATO bombi znali su i za one sa osiromašenim uranijumom, ali ne i za posledice. Dobio je rak debelog creva i operisan je 2014. godine.

- Ide na redovne kontrole, ali uvek sa zebnjom. Strahujem od bolesti, ali od smrti ne. Odavno sam otpisao život, posle prve bombe, ali bolesti se plašim – rekao je on.

Ovaj penzionisani policajac sa gorčinom se seća dana na KiM kada su padale takozvane prljave bombe.

- Sakriješ se u rupu, ako pogodi, pogodi – seća se on.

Zbog svega što je preživeo rešio da je pravdu potraži na sudu. Zastupaće ga advokastka kancelarija iz Niša Aleksić kao još četbvoro oštećenih.

#NATO

#Tužba