AKTUELNO

Više inspektora i policajaca iz Prištine upalo je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Srbije, tražeći vakcine protiv kovida 19, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i dodao da je o tome obavešten i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

"Mi smo reagovali hitro, odmah smo obavestili sve međunarodne organizacije uključujući i Brisel i Miroslava Lajčaka. Upoznali smo ih sa situacijom na KiM gde se Priština obračunava sa vakcinama samo zbog toga što dolaze iz centralne Srbije", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Upitao je da li može da se zamisli da neko u 21. veku pokušava da uništi vakcine koje život znače, dodajući, pri tom, da su tokom pretresa inspektori koji su upali pretili direktoru Doma zdravlja, medicinskom osoblju i lekarima.

"Ceo svet se zahvaljuje lekarima koji su pravi heroji i koji su podneli velike žrtve u borbi protiv virusa korone, a samo se u Prištini srpski lekari napadaju i kinje zbog toga što rade svoj posao", dodao je Petković.

Prema njegovim rečima, za državu Srbiju, odnosno Vladu Srbije i Kancelariju za KiM borba za život ljudi je najvažnija i prioritet je da se sprovodi vakcinacija prema svima koji žele da se vakcinišu uključujući i građane na KiM.

"Naš odgovor na upade u bolnice i na želju Prištine da se obračunava sa vakcinama jeste taj da ćemo odgovorno da se ponašamo i da zaštitimo živote ljudi", poručio je Petković.

Petković je primetio i da se premetačina dogodila na dan Svetog Jovana, slavu koju obeležava veliki broj porodica u Sirinićkoj župi, ocenjujući da je Priština pokušala i na taj način da zastraši stanovništvo na KiM.

"U Prištini prave lomače za vakcine iz centralne Srbije zato što nemaju svoje vakcine. Pošto ih nemaju onda pretnjama lekarima pokušavaju da zataškaju svoju nesposobnost. Mi ćemo se boriti za naš narod i činimo sve da zaštitimo zivote ljudi", poručio je Petković.

#Petar Petković