AKTUELNO

Građani Srbije dočekali su pravoslavnu Novu godinu u svojim domovima, ali uprkos epidemiji korona virusa, ni ove godine nije izostao vatromet koji je doprineo prazničnoj atmosferi.

Tradicionalni vatromet ispaljen je tačno u ponoći.

Nova 2021. godina po julijanskom kalendaru dočekana je bez javnih proslava zbog epidemilološke situacije u Beogradu, ali i ostalim gradovima širom zemlje.Nije bilo organizovanih javnih dočeka, koncerata i manifestacija, a radno vreme ugostiteljskih objekata je bilo ograničeno.

Ulice Beograda bile su gotovo puste, jer zbog epidemioloških mera nisu bile organizovane proslave na otvorenom prostoru, niti u restoranima i kafićima.

Širom gradom odjekivale su salve petardi i topovskih udara, a moglo se videti više manjih vatrometa, koje su, po svemu sudeći, lokalno organizovali sami građani.

U Hramu Svetog Save na Vračaru u ponoć služena je liturgija i moleban za blagoslov novog leta Gospodnjeg.

"Godina koja je za nama bila je godina ozbiljnih iskušenja, a naš narod se našao pred ozbiljnim ispitom - ispitom vere i trpljenja, ljubavi i smirenja", saopšteno je na sajtu Hrama.

Prvi dan julijanske Nove godine, 14. januar, u Republici Srpskoj je neradan.

Julijansku Novu godinu obeležavaju Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, kao i pravoslavni vernici u Japanu i drugim državama širom sveta.Doček julijanske Nove godine u Crnoj Gori je zabranjen na otvorenom i zatvorenom u skladu sa merama koje je donelo Ministarstvo zdravlja.

#Srpska Nova godina